Menu 

Ulje od bundevinog semena se koristi u kulinarstvu kao zamena za maslinovo ulje, ali i protiv crvenih glista, iritacije bešike i infekcije bubrega. Saznajte kako da ga napravite sami.

Ovo ulje ima bogat ukus i često se u kulinarstvu koristi kao dresing za salate, pa i preliv za sladoled. Pošto sadrži značajne količine omega masnih kiselina, odlično je za probavu, snižavanje holesterola, pa i lepšu kožu.

Za jednu litru ovog ulja potrebno vam je oko 2,5 kg semenki uljne bundeve. (4 do 5 bundevi). Takođe, da biste što bolje “obavili zadatak” potrebno je da imate dobru presu za ceđenje.

Ulje od bundeve – postupak

Bundevu rasecite prvo na polovine ili četvrtine. Kašikom izvadite semenke i očistite ih od bundevine “kaše” rukama. Stavite semenke u đevđir i operite pod mlazom vode. Procedite ih dobro i poredajte da se osuše – 30 minuta do sat vremena.

Rernu uključite na 60C. Stavite semenke na tepsiju i rasporedite (ne stavljajte jedne preko drugih). Kada se rerna ugrejala, stavite u nju tepsiju sa semenkama i pecite ih tek 3 do 4 minute. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade.

ulje bundeve1

http://en.wikipedia.org/wiki/File:PumpkinSeedOil.png

Najbolje i najlakše je da semenke stavite u presu za ceđenje ulja i pod jakim pritiskom one će ispustiti ulje, a na vama je samo da ga spakujete u čiste staklene flaše. Ukoliko nemate presu možete pokušati i sa avanom i tučkom. U tom slučaju ulje procedite kroz gazu.

Ulje je obično tamno zelene boje, ali može biti i tamno crvenkaste ako koristite semenke neke druge bundeve, a ne uljne (Styrian).

Zanimljivo je i to da možete u ovo ulje, da biste poboljšali ukus ubaciti malo svežih biljaka, poput žalfije ili majčine dušice.

Ukoliko budete koristili neku drugu bundevu, a ne uljnu “Styrian” semenke ćete morati oljuštiti pre presovanja.

Pročitajte i tekst Semenke bundeve – mnogo više od zanimacije za zube.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar