Menu 

Čajevi su prvi lekovi, koje nam je dala naša planeta. Iako su i danas široko u upotrebi vi, kao i mnogi drugi ljudi, verovatno pogrešno konzumirate i pravite čajeve.

Iako ih lekari ne propisuju tako često u same čajeve veruju mnogi medicinari, a ljudi širom sveta neguju svoje zdravlje upravo zahvaljujući lekovitim svojstvima mnogih biljaka. Oni sadrže eterična ulja, polifenole i pigmente i mnoga blagotvorna svojstva zahvaljući kojima ih smatraju lovcima i ubicama štetnih slobodnih radikala. Prave ih od usitnjenih i neusitnjenih osušenih delova biljke, a služe i za unutrašnju i za spoljašnju upotrebu.

Na žalost, mnogi od nas se čude i kude čajeve, jer su, kako tvrde, nedelotvorni, ali malo njih razmisli zašto je to tako – da li greše u načinu pripreme, pa i odabira čaja.

Čajevi su zaista efektni, samo ih trebate znati pripremiti i koristiti. A to važi i za dodavanje meda, limuna, mleka, …

biljni caj i med

Početne smernice

Najpoželjnije je da koristite čaj u listićima – uvek mu dajte prednost u odnosu na čajeve u vrećicama. Držite ga obavezno u zatvorenoj posudi i pripremajte u čajniku ili posudi i kojoj listovi imaju prostora da se rašire.

Čajevi najpoznatiji zbog svojih širokih lekovitih svojstava – crni, zeleni, beli i oolong se pripremaju tako što se jedna kašičica čaja prelije sa 200 ml tople vode. Naime, za ove čajeve ne koristite vrelu ključalu vodu. Kada prokuva ostavite je da odstoji, da se prohladi do navedene temperature (vodite se naznakama na kutiji). Izuzetak su crni, ali i voćni, rooibosh, pa i ostali biljni čajevi za koje vam je potrebna viša tempretura – vrela voda, ali opet ne ključala. Čaj pripremajte tako da ključalu vodu skinete sa šporeta i ostavite poklopljenu par minuta (do 5 minuta). Tada će tempratura biti oko 90 do 100C, što je idealno za pripremu čaja. Čaj prelijete, poklopite i ostavite koliko je naznačeno – u proseku 2 do 10 minuta. Zeleni čaj, kao i listiće čajevca možete upotrebiti par puta.

Imajte na umu i da čaj mora biti u vodi barem 1 minut, a za većinu (osim neke određene vrste) on posle 5 minuta postaje gorak.

Odabir “materijala”

Koristite što kvalitetnije čajeve. Ako ih već volite i pijete radi zdravlja onda se ne ustežite da i izdvojite nešto više novca za kvalitetan čaj. Poželjno je da koristite izvorsku ili filtriranu vodu – bez hlora. Uvek koristite svežu vodu i posuda u kojoj pripremate čaj i kuvate vodu trebala bi biti izdvojena samo za tu namenu.

priprema cajaAko čaju dodajete limun ili med stvaljajte ih tek kada se čaj umlači, jer su ovi dodaci termolabilni i na visokoj temperaturi gube sva korisna svojstva.
(Naravno, neki čajevi se pripremaju drugačije, kuvaju čak u vodi ili ostavljaju da odstoje i do sat vremena – ako je tako navedneo na kutiji, poštujte uputstva. Takođe, neki čajevi se pripremaju i sa hldanom vodom, jer na višim temperaturama gube lekovita svojstva).

Štetnost i doziranje

Da, čaj može biti i štetan ili u potpunosti beskoristan ako ga ne pripremate i ne čuvate kako treba. (Recimo nekim čajevima je rok trajanja samo 6 meseci). Ne “pojačavajte” čaj odokativno misleći da ćete ako dodate malo više na preporučenu količinu vode dobiti zdraviji čaj. Takvi čajevi mogu čak biti prejaki i izazvati žgaravicu.

Što se tiče doziranja, odrasli mogu da piju do 4 šolje čaja dnevno (ako nije preporučeno više). Za decu je preporučljiva jedna do dve šolje. Ne pripremajte blaži čaj, nego samo smanjujete količinu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar