Menu 

Jeste li ikad razmišljali o tome koje su narandže zdravije, one obične koje češće koristimo ili one nešto drugačije koje su unutra crvene? Donosimo vam odgovor na ovo pitanje.

Crvene baš kao i obične narandže potiču iz porodice citrusa, obično se koriste na isti način, ali im je ukus, izgled kao i nutritivna vrednost poprilično različita. Kad je u pitanju izgled kora obične narandže je nešto deblja, a glavna razlika je u boji mesa koje je kod crvene narandže jarko crveno.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ukusi i upotreba

Crvene narandže u odnosu na ove obične imaju specifičan ukus, manje su kisele i u pojedinim slučajevima naziru se arome bobičastog voća poput borovnica i jagoda. Više se upotrebljavaju za pravljenje soka nego za konzumaciju.

Nutritivna vrednost

Niti jedna vrsta narandži ne sadrži masti, holesterol, natrijum i veoma su bogate vlaknima. Sve vrste narandži, takođe sadrže mnoštvo vitamina, minerala i antioksidanata poput vitamna A, kalcijuma, nijacina i folata. Na prvom mestu tu je svakako vitamin C zbog kojeg ih najčešće jedemo kad smo prehlađeni ili imamo grip. Ono što je bitna razlika jeste da crvena narandža sadrži čak 40 odsto više vitamina C od obične narandže.

S druge strane, crvene narandže sadrže i znatno više flavonoida i njegovog pigmenta antocijanina koji je veoma snažan antioksidant. Flavonoidi sami po sebi preventivno deluju na pucanje krvnih sudova, raznih upala i oštećenja ćelija. Pored toga, antocijanini pospešuju efektivnost vitamina C u organizmu.

Po svemu ovome dalo bi se zaključiti da su obe vrte narandži veoma zdrave i hranjive, ali da su crvene možda mrvicu bolji izbor i trebalo bi da ih što više koristite posebno sad kad su na vrhuncu sezone.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Marmelada od crvenih narandži

Za vas smo na Loveandoliveoil blogu pronašli recept za marmeladu od crvenih narandži.

Potrebni sastojci:

  • 450 g narandži
  • 2 ½ šolje šećera

marmelada

Pomoću veoma oštrog noža očistite narandže od kore i izvadite koštice, takođe odstranite belu opnu koja može biti gorka pa ih isecite na manje komade.

Kore i koštice stavite na pamučnu krpu zavežite u čvrst zavežljaj i ostavite sa strane.

Iseckane narandže pomešajte sa tri šolje vode, ubacite i kesicu sa ostacima pa sve ostavite u frižideru preko noći ili tri dana.

Sutradan, izvadite kesicu sa ostacima i dobro iscedite sve sokove, a voće zajedno sa tečnošću sipajte u šerpu zajedno sa šećerom. Stavite na šporet, uključite i ostavite da zakuva, zatim smanjite i ostavite da ukuva do polovine zapremine, ako želite nešto gušću marmeladu ostavite da kuva koji minut duže. Kad je marmelada dostigla željenu gustinu sa površine skinite penu i vruću sipajte u sterilne i tople teglice, stavite poklopce pa teglice kuvajte još 10 minuta u kipućoj vodi da se pasterizuju. Izvadite marmeladu iz vode i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi 24 sata

Recept
Ime Recepta
Crvene protiv običnih narandži
Objavljen
Vreme Pripreme
Vreme Kuvanja
Ukupno Vreme
Rangirano
4.5 Based on 28 Review(s)
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar