Menu 

Postoji ta jedna tradicija koju kada je u pitanju zimnica nikako ne možemo i ne želimo zaobići, a to je kiseljenje kupusa. Pored toga kako da kiselite kupus, rećićemo vam i nekoliko reči o svim lekovitim svojstvima ovog zahvalnog povrća.

Zima u našim krajevima je nezamisliva bez sarme i podvarka, popularnih jela čiji je glavni sastojak kiseli kupus, a na trpezama se nađu veoma često.

U kom god obliku da nam dolazi kupus je veoma zdrava namirnica. Na prvom mestu spomenućemo njegovo bogatstvo vitaminom C i celulozom koja je od velikog značaja za dobar rad probavnog trakta. Kupus je vekovima unazad poznat kao biljka koja potpomaže za zaceljivanje rana, a čak i u novijem dobu mnoge dojilje listove ove biljke stavljaju na bolne grudi. Zbog tartonske kiseline, a koja usporava pretvaranje šećera i ostalih ugljikohidrata u masti veoma je poželjan da se uvrsti u dijetalne jelovnike.

By: jules

By: jules

Rasol od kiselog kupusa je poznat kao narodni lek protiv mamurluka, ali pored toga on se dugi niz godina koristi i kao lek protiv zatvora.

Bogat je vitaminima A, C, kalcijumom, belančevinama kao i manjim procentom gvožđa. Kupus u sebi sadrži hlorofil koji je poznat i kao biljni hemoglobin.

Sok od kupusa kao lek

Sok od prirodnog, ne kiseljenog kupusa je narodni lek protiv čira na želucu i upale debelog creva, a zbog prijatnijeg ukusa ga možete pomešati sa sokom od jabuke. Sok od kupusa možete raditi u sokovniku ili u blenderu, tako da čiste listove kupusa izmešate sa malo vode.

Za laringitis, promuklost i bolno grlo sok od kupusa pomešajte sa nekoliko kašičica meda i uzimajte po potrebi.

Za čir na želucu pre obroka uzimajte kašičicu maslinovog ulja i 3 čaše soka od kupusa, izbegavajte testenine, hleb i prženu hranu.

Kiseljenje kupusa

Kiseljenje kupusa nije neka velika nauka, a od toga se nekad pravio događaj kada su se ljudi skupljali na zajedničko čišćenje, soljenje i ribanje kupusa.

Ako želite kiseliti kupus u glavicama na dobri stari način potrebno vam je dosta pažnje i strpljenja.

Na otprilike 60 kg kupusa potrebno vam je 2 kg soli, jedno veće bure, oštri nožići i nekoliko ručica koje su voljne uskočiti.

Glavice kupusa očistite od svih nevaljalih listova, koren izdubite nožićem i svaku rupicu napunite solju pa glavice pažljivo poslažite u bure tako da je koren okrenut prema gore.  Između glavica kupusa možete poslagati kupus koji ste prethodno naribali. Kad ste sve glavice složili, kupus zalijte vodom i pospite ostatkom soli, pa odozgo pritisnite čistim drvenim poklopcem na koji ćete staviti težak kamen da glavice ne bi isplivavale, već da stoje čvrsto na mestu.

Neki u kupus stave glavicu cvekle ili par korena rena, ali mi ćemo se držati standarda ovaj put.

Raso iz kupusa je potrebno pretakati svakih 7 dana i po potrebi dodati još soli. To ćete sami proceniti kad probate rasol. Isto tako, obavezno sa rasola skidajte pjenu koja se stvara tokom procesa kiseljenja da rasol bude bistar.

Kako vi kiselite kupus?

Recept
Ime Recepta
Tradicija naših zimnica – kiseli kupus
Objavljen
Vreme Pripreme
Ukupno Vreme
Rangirano
5 Based on 22 Review(s)
Piši!
Širi dalje!

16 komentara
 1. Ernest Josip Grafina

  Eh da mi je to bilo za veceru okrepio bi se ……ovako stara gladuj ….

 2. Jasna Nikolić

  hvala na savetu

 3. Edvina Zjakić

  super.ist tako i ja kiselim kupus.

 4. Sladjana Petrusic Ex Poznan

  a ja pustim Legende u sred dvorista i polako, Legende i puno ljubavi i cini mi se, da svake godine trebam vece bure!!!:)))

 5. Taijra Kasmo

  divno izgleda ovako na tanjuru hmmm

 6. Gordana Vuk

  A tek podvarak s rebarcima, ribanac….

 7. Snježana Bosanac

  Kupus,ribani ima ih i cijele,stavljam lovro list,dunju,kukuruz za boju i bibera,soli,,,,ma zakon

 8. Nada Škorić-Plos

  kupus je zakon,nema veze kako se priprema, meni je najbolji,a na salati još bolji.Uglavnom nemam reči što se tiče kupusa.Može na 1000 i jedan način.Hvala.Pa prijatno bilo svima..

 9. Nada Galić Radović

  Ja danas pravila sarmu od novog kiselog kupusa.

 10. Vera Ivanovska

  ja izdubim kocan stavim morsku so poredjam u bure u supljine poredjam polovine icetvrtine zavisi od velicine glavice stoji dva dana bez vode stavim saku kukuruza i svaki dan pretocim (za kilo kupusa treba 50gr.morske soli) nema promasaja

 11. Natasa Maletic

  Moj muz je svedjanin,ali kaze da je sarma najbolja hrana! Pravim je citave godine najmanje 1 mesecno!

 12. Sanja Ustovic

  Sram da vas bude pravite mi zazubice:'( cini mi se da bih na tone kiselog kupusa pojela,moja baba ga vrhunski ukiseli a tek sarmice od kupusa mmmmmmmm

Napišite komentar