Menu 

Riža dugo zadržava toplotu i zato je idealna za pravljenje raznih grijača. Saznajte kako se prave jastučići za ruke i grijači za noge, tačnije tople papučice, od riže.

Ideje smo pronašli na sajtu Instructables. Uputstva su postavili korisnici Rik i Vach.

Tople papuče – grijači

papuce2Iako su neugledne i sigurno ih nećete nositi na nekoj pidžama zabavi, ove papučice su tako dobro rešenje za hladne noge i za one sa slabom cirkulacijom. Samo je potrebno da ih zagrijete u mikrotalasnoj ili običnoj rerni i nema zime!

Od materijala vam je potrebno: veći komad tkanine, makaze, oko 700 gr riže, olovka i papir i šivaća mašina ili igla i konac.

Iscrtajte dno svojih patika ili cipela (i lijevu i desnu) na papiru i izrežite te oblike makazama. Komad papira stavite preko patika da biste iscrtali, približno, gornji dio, pa ga izrežite.

papuce3Iscrtajte na taknini komade – “đonove” i gornji dio papuča dva puta. Trebate izrezati po dva primjerka “đonova” lijeve i desne noge i 4 primjerka gornjeg dijela (pogledajte fotografije).

Ušijte duple primjerke, ali ostavite male otvore da biste mogli usuti rižu. U svaki dobijeni komad uspite rižu (rasporedite je na tri dijela), pa ušijte otvore i spojite đonove sa gornjim dijelovima. Napravite prošive preko papučica da biste rižu rasporedili, da ne bi “bježela” dok hodate.

papuce4

Sada je potrebno samo da zagrijejete kratko papuče u mikrovalnoj rerni i uživate u toplini.

Grijači za ruke

papuce5

Grijače za ruke pravite na gotovo iti način. Ipak, nije tako komplikovano. Možete napraviti i rukavice (sa jednim prstom) i napuniti ih rižom, ali i vrećice od pamučnog materijala takođe mogu poslužiti. Napravite vrećice, napunite ih rižom, ušijte ili samo zavežite končićem. Stavite ih u mikrovalnu, pa držite u rukama kada vam je potrebna toplina, a vaš dragi/draga nije u blizini.

Pročitajte i kako da napravite jastuke od riže u tekstu Napravite sami zdrave masažne jastuke protiv glavobolje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Redovno vežbanje i zdrava ishrana mogu biti od velike pomoći ljudima koji pate od anksioznosti. Ako se inače ridržavate glavnih pravila zdravog života, a i dalje ne osećate nikakve promene kad...