Menu 

Zdrave životne navike ne podrazumevaju samo produženje životnog veka već i mladolik izgled. Pokušajte uz naše savete da obezbedite i jedno i drugo.

 

Prvo i osnovno je zdrava hrana i zato nikako ne izostavljajte svoje dnevne porcije svežeg voća i povrća. Antioksidnati i fitonutrijenti kojima su voće i povrće bogati, peglaju nam bore i još nam telo održavaju hidriranim u ovim letnjim danima. Potrudite se da su vam tanjiri šaroliki svaki dan, jer ćete na taj način uneti dovoljno vitamina i ostalih hranjivih materija.

„Lagani proteini“ kao što su piletina bez kožice, tofu, belance i ispred svih riba su od velikog značaja za održavanje mišićne mase kako starimo. Omega 3 masne kiseline kožu štite od sunca, dobre su za srce, a čak preventivno deluju na rak dojke.

To da sunce pospešuje nastanak bora sigurno ste čuli i ranije, zato iz kuće ne izlazite bez popriličnog sloja kreme za sunčanje, ali vam najveći faktor zaštite nije potreban. Onaj sa brojem 15 biće sasvim dovoljan za vaše dnevne obaveze.

Pored kreme za sunčanje, šeširi sa širokim obodom i naočare za sunčanje su obavezni. I jedno i drugo štite vaše lice i oči od sunca, a poznato je da sunce može izazvati bolesti očiju i kataraktu.

Antiupalni polifenoli iz zelenog čaja vašu kožu održavaju mladom, smanjuju rizik od raka i hidriraju organizam, zato nikako ne zaboravite na vaš čaj u 5 sati.

Ali, zaboravite na dodane soli i šećere. Ne samo zbog kilograma, već i zbog bora. Prerađeni karbohidrati koji se nalaze u industrijskim šećerima i soli, tragično deluju na vašu kožu. Zbog toga u ishrani koristite isključivo morsku so, a čaj zasladite stevijom ili medom.

Unesite jogu u vaš život, iztežite se svakodnevno, jer ćete na taj način pospešiti pokretljivost i držanje. S godinama telo gubi mišićnu masu, što automatski usporava i metabolizam i zato ne zaboravite ni na povremeno dizanje utega ili lagane vežbe koje ih uključuju, onoliko koliko vam telo dopušta. Pročitajte i “7 tajni zdravog starenja”.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar