Menu 

Većina beba na prvi pregled odlazi sa navršenih mesec dana života. Saznajte šta čeka vašeg mališana kod pedijatra.

Posebno u prve dve godine posete pedijatru i pregledi su važni za praćenje razvoja i zdravlje bebe. Meriće se njen rast, težina, imunitet, opšte zdravstveno stanje.

Nakon porođaja

Naravno, bebin pravi prvi pregled je već obavljen nakon porođaja još u bolnici. Ovaj na koji je vodite posle mesec dana je prvi konsultativni.

beba pregled stetoskop

Prvih dana u bolnici nakon porođaja bebi će izmeriti dužinu, težinu i obim glave. Obavezno je i da izmere temperaturu, provere pluća i rad srca. Dok ste u bolnici, do otpusta, pratiće se i boja kože i aktivnost. U porodilištu beba obično dobija dve vakcine – BCG vakcinu protiv tuberkloze i onu protiv žutice i hepatitisa B. U nekim slučajevima daje se i vakcina vitamina K da bi se sprečila mogućost krvarenja. (Više o vakcinama koje će beba primiti pročitajte u tekstu Vakcinacija dece da ili ne?). Bebu će naravno u porodilištu okupati i očistiti i osigurati pupčanu vrpcu.

Priprema pred prvi pregled

Moguće je da prvi pregled obavite i ranije, ako budete trebali da je vodite pedijatru jer je beba već u prvim danima imala povišenu temperaturu, probleme sa disanjem ili ishranom. Ali, ako je sve bilo kako treba prvi obavezan pregled zakazujete mesec dana nakon porođaja.

Pedijatra možete sami nekoliko dana ranije odabrati ili ćete biti primljeni kod onog koji je dežurni na dan kada dođete na prvi pregled u dom zdravlja ili savetovalište za bebe i decu. Ako imate starije dete obično i bebicu vodite i registrujete kod istog pedijatra.

prvi pregled bebe

Što se tiče same registracije tu obično nema komplikacija. Potrebne su vam samo lična karta i zdravstavna knjižica za bebu (koju dobijate nakon uredno obavljene registracije i vađenja potrebnih dokumenata za bebu).

Važno je da beba ima svog pedijatra, koji će biti uvek upućen u bebin razvoj i opšte zdravstveno stanje. A možete pedijatra često i kontaktirati putem telefona i posavetovati se.

O zdravlju vašeg mališana, ukoliko to sami ne promenite posebnim zahtevom, izabrani pedijatar se brine do 18. godine života.

Mnoge majke se dvoume kog pedijatra da izaberu, a najbolje je da se konsultuju sa prijateljima koji već imaju decu, a koji žive u istom mestu. Takođe, trebate paziti i na to da pedijatar nije “zatrpan “ pacijentima, te da li postoji mogućnost da ga kontaktirate i putem mobilnog telefona, … Pazite i da li želite mlađeg ili starijeg pedijatra. Moguće je da se sa starijim ne složite oko nekih saveta i smernica.

Na dan pregleda

Na prvi pregled idete sa otpusnom listom iz porodilišta i bebinom zdravstvenom knjižicom. Najbolje je da zakažete pregled da ne morate da čekate. Međutim, s obzirom da je beba vrlo mala poželjno je da ponesete neke stvari za bebinu ličnu higijenu, poput pelena, kremice za presvlačenje, pa i garderobe za presvlaku. Ne treba da vam bude neugodno – slobodno ponesite svesku u koju ćete zapisati ono što želite da pitate pedijatra, kao i savete koje će vam reći i podatke o bebi.

U danima koji slede pedijatra ćete viđati verovatno svakih par meseci, pa posle pola godine na svaka 3 do 4 meseca.

Kod pedijatra

Bebu ćete prvo skinuti, pa će je medicinska sestra izvagati i izmeriti dužinu (pa i obim glave), pa ćete ući kod pedijatra. Pedijatar će bebicu detaljno pregledati, da li se dobro razvija, da li dobro jede, da li imate problema sa dojenjem, da li su motoričke sposobnosti dobre. Uporediće podatke sa onima unesenim u otpusnu listu iz porodiliša.

Razgovaraćete sa pedijatrom o dojenju, eventualnom uzimanju vitamina i ishrani (posebno ako dojite). On će vas upoznati i sa sitnicama koje vas čekaju u mesecima koji dolaze, a razrešiće, verovatno i mnoge vaše dileme, pa zato se nemojte ustručavati – slobodno ga pitajte sve što vas brine.

PROVINCIAL HEALTH DEPARTMENT, BOLU TURKEY

Pored pregleda kože, očiju, nosa, usta, pupčića doktor proverava i bebine reflekse, ali i kako se pokreće, podiže glavicu, da li se oslanja na ručice. Lekar će pregledati i bebin snimak kukova (ako nije urađen, napisaće vam uputnicu), te će vas posavetovati o previjanju.

Na kraju ne zaboravite

Zakažite bebin sledeći pregled. Pitajte pedijatra kako ga možete kontaktirati u slučaju da budete imali dodatnih pitanja ili ako bude nekih problema.

Pedijatra trebate kontaktirati ako: beba nema stolicu, ako ima žućkastu kožu, ako ima proliv, ako ima temparturu višu od 38C (izmerenu ispod ručice), ako povraća 2 do 3 puta na dan, ako odbija da jede ili slabo jede, ako ima groznicu ili ako ima neki drugi zdravstveni problem.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar