Menu 

Iako zapušen nosić nije nikakva opasna boljka kad se javi kod novorođenčeta koje još ne zna ni diše kako bi trebalo može biti veoma stresno i za bebu i za novopečene roditelje koji ne znaju šta ih je snašlo. Evo nekoliko saveta kako da otpušite nosić novorođenčetu.

Bebi nosić nekoliko dana ili nedelja po rođenju može biti zapušen ne zato jer je prehlađena već zato jer se još uvek čisti od svih materija nakupljenih tokom boravka u majčinom stomaku. Postoji nekoliko načina na koje možete očistiti bebi nosić, evo i koji su.

3192426796_67a6a3e876_z

Slani rastvor. Ovo je jedino sredstvo koje je u potpunosti sigurno za upotrebu kod ovako male dece, radi se o kapima za nos na bazi isključivo slane vode bez ikakvih dodataka. Polegnite bebu na leđa i ako je moguće lagano joj zabacite glavu unazad (nemojte na silu). Nakon toga ukapajte po 2-3 kapi slanog rastvora u svaku nozdrvu. Nemojte se prepasti ako beba kihne koji put, na taj način samo će izbaciti sadržaj iz nosa.

Nazalni aspirator. U apotekama možete kupiti ove aspiratore namenjene baš malim bebicama. Sve što treba da uradite jeste da polegnete bebu na leđa, u nozdrvu stavite vrh aspirator, stisnete donji deo i pustite da usisa sav sadržaj iz nosa. Ponovite i sa drugom nozdrvom.

Parenje. Naravno da ne mislimo na klasično parenje pod peškirom već nešto blažim oblikom koji će bebi biti od pomoći. Sve što treba da uradite jeste da zatvorite vrata od kupatila i pustite vrelu vodu na kadi da teče da bi se stvorila para. Nakon toga sedite sa bebom u kupatilu da se sav šlajm iz nosa otpusti. Nemojte prilaziti previše blizu tuša. Sasvim malo pare će biti dovoljno.

127643607_372081298d_z

Ovlaživač vazduha. Tokom zimskih meseci grijanje je ono što stvara problem i isušuje vazduh u vašem domu što može da izazove zapušenost nosa. U tom slučaju bilo bi dobro imati ovlaživač vazduha za prostoriju u kojoj beba provodi najviše vremena. Ako nemate mogućnosti da nabavite ovaj aparat, poslužiće i posudice sa vodom na radijatorima.

Podignite madrac u bebinom krevecu. Bebi će biti puno lakše da diše sa zapušenim nosićem ako joj je madrac u krevetiću blago povišen. Ispod bebine glavice možete staviti i tanki jastuk jer se na taj način smanjuje i rizik od iznenadne dojenačke smrti. Madrac podignite tako da urolate peškir i stavite ga na podnice krevetića, odmah ispod madraca.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar