Menu 

Iako se deca na ovaj način umiruju, sisanje palca, ukoliko potraje, može biti vrlo loše za dete, posebno za razvoj zubića. Evo par trikova, sa kojima možete pomoći vašem mališanu.

Nije ništa neobično da deca sisaju palac, ali ako to potraje do 5. godine vreme je da reagujete. Odbacite stroge i prekorne metode. Budite majstor trikova.

Zaposlite prstiće

Kada je prstićima dosadno oni obično nađu svoj put do usta, pa je obično prvi trik – diverzija. Trudite se da detetu date neku igračku ili ga uposlite nekom sitnicom kada god vidite da želi da stavi palac u usta.

odvikavanje od sisanja palca

Razgovarajte sa njima

Kažite im da imate zajednički trik koji niko neće prepoznati. Pronađite neki znak koji dete može upamtiti i koji ćete mu pokazati, kada stavi prst u usta, da ga podsetite da to ne treba da radi. Ili – kažite mu da sakrije prstiće od sebe. Kada god poželi da sisa palac neka ga samo sakrije iza leđa.

Igra pred ogledalom

Stanite sa detetom pred ogledalo i vi stavite prst u usta kao i dete i kažite mu da će dobiti zubiće kao Duško Dugouško ukoliko nastavi da gricka prste, a da će imati prelep osmeh ako prestane sa tom navikom.

Noćni trik

U pedijatrijskoj praksi najozbiljniji slučajevi, kada je u pitanju ovaj problem, vezani su za uspavljivanje deteta sa palcem u ustima. Pokušajte da dete odviknete od toga. Zamajavajte ga nečim drugim, mazite mu i ljubite ručice – neka zaspi bez palca u ustima par noći i navika će nestati.

Zamajavanje

Da biste dete odviknuli od sisanja palca, možete pokušati tako što ćete mu dati veliku plišanu igračku da zagrli prilikom spavanja, ili mu dajte da drži knjigu (pravite se da jedno drugom čitate priču), ili da izvodite malu predstavu sa igračkom u rukama.

odvikavanje od sisanja palcaizvor:http://iuhealth.org

Muzika

Dete možete navikavati i na tihu muziku i uspavanke. Možete ih ostaviti da sviraju celu noć. Sisanje palca može da bude izazvano i nervozom ili strahom, pa muzika ili vaše pevanje može da ga umiri.

Saznajte i Kako da odviknete dete od cucle.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar