Menu 

Majčinstvo puno lakše padne onog trenutka kad beba prestane da se budi po noći i traži da sisa. Ali, kako odviknuti bebu od noćnog podoja?

Bebe čak i onda kad su sasvim sposobne da prespavaju celu noć bez buđenja i kada im dojenje noću apsolutno nije potrebno za rast i razvoj imaju naviku da se bude i da traže sisati. Kao što i same znate ovo može biti veliki problem za mnoge majke jer nam je otkako rodimo jedan od glavnih ciljeva da prespavamo celu noć “u komadu”.

Spavanje je mnogim majkama sa malim bebama neprocenjiva i teško dostižna vrednost. Deca čak i kad prerastu dojenačku dob i kad bez problema mogu prespavati noć, bude se i kenjkaju, a jedino što može da ih umiri jeste sisanje i majčina blizina. U tom slučaju vreme je da pokušate odviknuti svoje maleno od noćnog podoja, ali strpljivo i polako.

http://www.dreamstime.com/stock-image-worried-mother-breastfeeding-baby-nursery-image10401331

Znakovi da ste oboje spremni

Pre nego krenete sa odvikavanjem od noćnog podoja treba da procenite da li je vaše dete spremno na ovaj veliki korak u njegovom malom životu jer nisu sva deca jednako zrela za svoj uzrast i nisu jednako spremna da prespavaju celu noć. Čak i oni koji imaju decu sa kojom nisu imali takvih problema nikad ne mogu znati šta ih sa novom bebom očekuje bez obzira na potpuno jednak pristup.

Međutim, stručnjaci tvrde da su gotovo sva deca sa krajem prve godine života u potpunost spremna da prespavaju celu noć, bez buđenja i bez podoja i to je najbolje vreme da mame krenu sa odvikavanjem. Ono što plaši većinu mladih majki jeste da neće istrajati i da će se na prve znakove negodovanja njihovog deteta vratiti na straro.

Sve što mi možemo da vam savetujemo da ako ste krenuli, nipošto ne odustajete i sledite neke od saveta koje smo vam pronašli, a mnoge mame šrom sveta su ih isprobale.

Korak po korak

Postoji nekoliko veoma uspešnih strategija pomoću kojih mame odvikavaju decu od noćnog kenjkanja i podoja. Jedan od njih je da uvedete precizan raspored. Ako se vaše dete budi na tačno svaka tri sata tokom noći, namestite alarm malo pre nego što mislite da će se probuditi i preduhitrite ga. Nakon toga svakog dana u narednih nedelju dana skraćujte po malo vreme podoja, zatim izbacite jedan po jedan podoj u toku noći. Nakon svega nekoliko dana primetićete da kad prestanete da ustajete i budite dete i ono će prestati da plače i traži sisati.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-baby-breastfeeding-image15233173

Druga strategija se odnosi na malo veću decu koja pomalo razumeju ono što im govorite. Pre spavanja recite detetu da su vaše dojke otišle na spavanje i da ih ne možete buditi tokom noći. U ovom slučaju mame su posvedočile da zaista morate biti istrajni.

Tokom dana pokušajte bebu dojiti što više možete posebno pre nego krenete na spavanje jer ako ih dosta dojite tokom dana velika je verovatnoća da tokom noći neće tražiti sisanje i buditi se.

Ako je dete bolesno ili ste krenuli na putovanje, napravite izuzetak i dojite ga tokom noći da ga utešite ili da lakše prihvati promenu svoje svakodnevne rutine.

Ukoliko nedeljama pokušavate da izbacite noćni podoj, ali dete nikako ne prihvata promenu možda još uvek nije spremno za taj veliki korak, a možda niste ni vi i to je u potpunosti u redu. Neke mame su sa odvikavanjem počele kad je dete navršilo čak 15 meseci i nisu uspele da bi nakon nekoliko mesci čekanja odvikle dete bez ikakvih problema i zato ne očajavajte već se strpite.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar