Menu 

Kad se vratite u svoje tinejdžerske dane, čini li vam se da ste se sa svojim roditeljima svađali uglavnom oko istih stvari? Čini li vam se da su ti razlozi, danas, razlog mnogih učestalih prepirki sa vašim detetom?

Stručnjaci su izdvojili tri najčešća razloga zbog kojih dolazi do sukoba između roditelja i adolescenata. Evo koji su i kako da se sa njima nosite.

1. “Nije fer”

Sigurno ste puno puta iz usta svog tinejdžera čuli ove već čuvene reči : „nije fer“.  Ako stariji brat ostaje do kasno napolju, ako ne smeju piti gazirana pića ili dobiti ultra skupi novi telefon, tinejdžeri to uglavnom karakterišu kao veliku nepravdu.

Ono što tinejdžeri žele reći jeste da nisu dovoljno posebni niti bitni i da se tako osećaju. Ako se vaš tinejdžer često raspravlja po pitanju pravde, veoma je moguće da oseća da ga ne slušate i ne marite za njegove potrebe. Naravno, ovo u većini slučajeva nije istina.

Ako vam dete kaže kako nije fer što mu nećete kupiti novu, skupu majicu pitajte ga zašto on misli da je to tako. Odgovori koje ćete verovatno dobiti jesu „ zaslužio sam“ ili „sebi stalno nešto kupuješ“. Pre nego počnete galamiti, objasnite vašem detetu zašto bi trebalo da uštedite novac ili nađite kompromisno rešenje, na taj način svađa će prestati.

2. Želim da me tretirate kao odraslu osobu

U većini slučajeva kad god ne dopustite vašem tinejdžeru da ne ostane do kasno vani ili ide na neko putovanje sa prijateljima, on će vas optužiti da ga tretirate kao malo dete.

U ovakvim slučajevima veoma je važno da roditelji tačno objasne deci koji su pravi razlozi zbog  kojih su doneli ovakvu odluku, zabranili nešto što je razljutilo tinejdžera. Potrudite se da vaše dete shvati razloge vašeg izbora. Jedan od dobrih načina da se vaši tinejdžeri manje uznemiravaju oko pitanja zrelosti u određenim situacijama jeste da učinite da se osećaju odraslo, a opet da ispoštuju vaša ograničenja. Ako ne želite da vaše dete ide na letovanje sa drugarima, recite mu da želite provesti porodično vreme zajedno sa njim ali da ste svesni njegovog odrastanja i umesto sedmodnevnog letovanja predložite mu vikend putovanje sa drugarima.

3. Mi smo različite osobe

Ove svađe se uglavnom javljaju kada roditelji žele da dete pohađa neke aktivnosti koje njemu nisu ni najmanje zanimljive, kada nisu zadovoljni ocenama ili kada dete ne želi sređivati svoju sobu. U tom slučaju dete pokušava da se „brani“ ovom frazom, tražeći izgovor u tome kako on ima drugačije interese od svojih roditelja.

Za početak, veoma je važno da dozvolite detetu da “bude svoje”, pripazite da ne preterate sa očekivanjima i postavljanjem visokih ciljeva. Recite detetu da pojedina očekivanja (kao što su dobre ocene) ne zahtevate jer ne želite da bude individua  za sebe već da u budućnosti ima više izbora. Stručnjaci preporučuju da sa vašom decom budete poprilično direktni u vezi njihove potrebe da budu „ličnosti za sebe“, bićete iznenađeni njihovom reakcijom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar