Menu 

Svaki roditelj više-manje zna kad bi beba trebalo da prohoda, da sedne ili da joj nikne prvi zubić, to su one važne prekretnice o kojima se najčešće priča. Mi vam pak otkrivamo takođe jednako važne prekretnice kojima se ne posvećuje tolika pažnja.

Beba počinje da gleda u 3D. Vaša bebica od rođenja pa sve negde do drugog meseca starosti svet vidi u dve dimenzije jer mozak još uvek nije dovoljno sazrio da spoji ulaz iz oba oka. Tek između 2-4 meseca beba počinje da vidi u 3D slici.

5544637090_dba29278f5_z

Prvi pravi osmeh. Beba počinje da se smeška između 2-3 meseca starosti, ali tek između 4-5 meseci taj osmeh prerasta u pravi grlati smeh koji dolazi kao odgovor na na vaš govor ili osmeh. To je takođe povezano sa rapidnim razvojem moždanog korteksa.

Prepoznaje svoje ime. Iako ga još neko vreme neće moći izgovoriti, vaša beba već između 5-8 meseci zna kako se zove i pogledaće vas kad je zovnete imenom. Interesantno je da će tokom tinejdžerskih godina naprasno zaboraviti svoje ime i neće se odazivati baš svaki put.

Igranje sa genitalijama. Između prve i druge godine života deca već počinju da istražuju svoje telo i u ovom periodu je vrlo verovatno da će otkriti kako izgleda kad se diraju po svojim genitalijama.

Ljuljanje na ljljašci. Tek između četvrte i pete godine života moći ćete miro sediti na klupi u praku i gledati vaše dete kako se ljulja bez da učestvujete jer tek u ovom periodu oni shvate da treba da pomeraju noge da bi se ljuljali.

Kontrola obe strane tela. Tek između sedme i osme godine se kod dece dovoljno razviju obe strane mozga pa oni mogu u isto vreme da koriste obe strane tela, odnosno mogu u jednoj ruci držati papir, a sa drugom pisati po tom istom papiru.

9493019571_d940a73b7c_z

Pokazuju sramežljivost.  Možda vaše dete nikad nije bilo sramežljivo, ali deca počinju sa spoznavanjem i pokazivanjem stida tek između osme i devete godine. Obratite pažnju, ako je vaše dete bilo prilično otvoreno sve su prilike da će u ovom periodu početi da se crveni i stidi, posebno pred suprotnim polom.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar