Menu 

Trudnički kilogrami su prilično važni i na njih nikako ne treba da gledate kao na neku smetnju koje jedino treba da se rešite nakon što se beba rodi. Otkrivamo vam važne razloge zašto su kilogrami važni i kako da ih okrenete u svoju korist.

Da biste svojoj bebi obezbedili sve potrebne nutrijente, vitamine i minerale važno je da tokom trudnoće unosite nešto više kalorija nego obično. To nikako ne znači da treba u bukvalnom smislu da jedete za dvoje, 300 kalorija više će biti sasvim dovoljno.  Uprkos tome, svim trudnicama je na pameti kako da se reše nekupljenih kilograma, a mi vam otkrivamo kako da ih okrenete da rade u vašu korist.

Ne izbacujte masti. Nipošto ne izbacujte određene vrste namirnica, već samo birajte one nešto zdravije. Bebi su jednako neophodni, proteini, ugljeni hidrati i masti, pazite samo da ih dobijate iz zdravih namirnica. Kad su u pitanju masti, neka to bude avokado, maslinovo ulje i sve ostale mononezasićene masti. Masti su veoma važne jer će ih telo skladištiti za bolju i kvalitetniju produkciju mleka.

6516179165_4b5129d2db_o

Birajte hranu bogatu nutrijentima. Pokušajte se hraniti namirnicama koje u svakom zalogaju donose više vitamina i minerala, samo neke od njih su jogurt (kalijum, belančevine, probiotici), bobičasto voće (vitamin C, antioksidanti i vlakna).

Namirnice u duginim bojama. Sigurno ste mnogo puta do sad slušali savete nutricionista koji kažu da zdrava ishrana treba da bude u duginim bojama što znači da treba da sadrži što više svežeg, što šarenijeg voća i povrća. U toku dana probajte pojesti što više boja od tamno zelenog kelja, preko crvene jagode do narandžaste narandže.

Sparujte namirnice da povećate njihovu nutritivnu vrednost. Pojedine namirnice su još zdravije ako se kombinuju sa nekim drugim zdravim namirnicama, a pravi primer za to su namirnice bogate gvožđem i one bogate vitaminom C.

Kuvajte domaću hranu. Iako možda nećete uvek imati vremena pokušajte kuvati domaće obroke kad god možete jer ćete samo u tom slučaju moći biti sigurni da je vaš ručak zdrav i da sadrži sve što je potrebno vama i bebi.

Pijte dovoljno tečnosti. Hidratacija tokom trudnoće je jednako važna kao i zdrava hrana i zato pijte dosta tečnosti. Veoma je važna i vrsta tečnosti pa ne birajte kalorične, slatke i gazirane napitke već vodu, čajeve i sveže ceđene voćne sokove.

Jedite jaja. Neka se u vašem frižideru tokom trudnoće uvek nađu jaja, nisu skupa, a veoma su bogata važnim nutrijentima. Jedno veće jaje ima otprilike 80 kalorija, od kojih se više od polovine nalazi u žumancima. Slobodno jedite i žumanca i belanca jer kroz njih unosite zdrave belančevine.

6915445302_a27393d076_h

Mahunarke. Pasulj, sočivo, mahune su namirnice koje su veoma bogate proteinima, a prilično su povoljne i lako ih je pripremiti. Tokom trudnoće ih možete jesti koliko god želite, a načini na koje ih možete pripremati su zaista brojni. Možete pripremati čorbice, salate, variva.

Pametno užinajte. Dobra užina će vam tokom trudnoće biti zaista važna i zato budite pametni pri odabiru. Najbolja užina su svakako orašasti plodovi, voće, sveže povrće sa nekim zdravim umakom. Tokom trudnoće užina je gotovo jednako važna kao i sam obrok  i ne preskačite ih.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar