Menu 

Da li su steznici nakon porođaja delotvorni, sigurni? Da li ih nositi i u trudnoći? Pročitajte detaljnije u nastavku teksta.

Na žalost, malo informacija o samom steznicima dolazi do trudnica. Dok se jedne žene kunu da su im pomogli, druge su vrlo skeptične. To, naravno, može da zavisi od vrste steznika koju su koristile, ali i same muskulature žene i brzine oporavka stomačnih mišića posle porođaja.

trudnoca pojasTokom trudnoće telo prolazi kroz mnoštvo promena. Centar ravnoteže se menja kako vam raste trbuščić, a to može dovesti i do bolova u mišićima i zglobovima. Posebno su ugroženi donji deo leđa i kukovi zbog širenja stomačnih mišića. Posle porođaja ti mišići su opušteni, pa zato se vaš stomak tek malo smanjio. Potrebno je vreme, pravilna ishrana i lagane vežbe da biste stomak vratili u prijašnje stanje. Mnogim ženama su i steznici bili od velike pomoći (navodno pomažu da se sve “vrati na svoje mesto”), ali neki doktori ih ne savetuju, posebno ako su prečvrsti i preuski.

Tokom trudnoće

Steznici, a češće pojasevi se u trudnoći obično preporučuju onim ženama koje “nose nisko”. Cilj je da podignete trbuh malo i da smanjite bolove u leđima.

Prema nekim tvrdnjama ovi pojasevi smanjuju rizik od naprezanja mišića, ali i otklanjanju deo boli i neugodnosti. Istina jeste da nam prija neka leđna podrška tokom trudnoće, ali doktori više preporučuju pravilno držanje, lagane vežbe jačanja leđa nego same pojaseve.

Neki proizvođači reklamiraju svoje proizvode tvrdeći da mogu i smanjiti pojavu strija u trudnoći.
Ipak, kvalitetni pojsevi, koji su vam udobni mogu biti od velike pomoći ženama koje imaju slabiju kičmu i držanje, obavljaju poslove, koji zahtevaju mnogo stajanja, koje su se udebljale malo više od preporučenog, koje nose blizance, …
Ipak, ne nosite ih više od par sati na dan. Zašto? Pa, vaše telo bi se previše moglo početi oslanjati na njih, a ne na same mišiće. Tako biste ih mogli samo još više oslabiti, umesto da ih ojačate. Najbolje je da kombinujete nošenje pojasa sa blagim vežbama.

Posle porođaja

Dok mnoge slavne majke na sav glas viču kako su vratile ravan stomak vrlo brzo posle trudnoće uz pomoć jakih steznika, medicinari nisu tako blagonakloni. Upozoravaju da bi bar prvih mesec dana majke trebalo da se posvete isključivo bebi, odmoru i oporavku od porođaja, a ne vežbama i jakim steznicima.

Istina jeste da steznici podupiru stomak, smanjuju bolove u leđima i stabilišu karlične mišiće i pomažu da se kičma stabiliše. Daju podršku stomačnim mišićima i štite unutrašnje organe.

Naravno, važno je i da izaberete pravi steznik. Dok jedne majke tvrde da su uspele da se jakim i gustim steznikom vrate u formu, druge kažu da je to samo pogoršalo stanje i umrtvilo mišiće.

mama i beba posle porodjaja

Najbolji savet je da nosite udoban steznik, koji nije pregust i koji vas ne steže (ili posttrudničke duboke gaćice) i to samo par sati u toku dana, a da se vežbama, šetnji uz zdravu ishranu vratite najranije 1,5 mesec posle porođaja. Naravno, o vežbama i ishrani se posebno konsultujte sa svojim lekarom.

Oprez

Prema nekim tvrdnjama najveći problem su preuski i pregusti steznici i prečesto nošenje steznika. To može ostaviti ozbiljne posledice po vaše zdravlje. Neki preuski steznici mogu dovesti čak do pojave unutrašnjeg krvarenja.

Sačekajte sa oblikovanjem tela. U prvim mesecima treba vam biti najvažnije vaše zdravlje, oporavak i beba. Porođaj je, iako lep, takođe i fizički stresan događaj.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar