Menu 

Krvna grupa i Rh faktor igraju važnu ulogu u trudnoći. Da li ste “minus” ili “plus” važno je za zdravlje vaše bebe i zato je bitno da to utvrdite odmah na početku trudnoće.

O Rh faktoru i grupama

Postoje četiri osnovne krvne grupe A, B, AB i O. Većina ljudi ima Rh pozitivan faktor, čak 85 odsto. Problem može da bude ako žena ima negativan Rh faktor, a budući otac deteta pozitivan. Beba koja raste u “Rh negativnoj majci” može da nasledi pozitivnu krvnu grupu od oca. Moglo bi da dođe do Rh nekomaptibilnosti. Problem može, znači, nastati jedino ako majka ima negativan, a otac pozitivan Rh faktor. Može se desiti da dođe do kontakta majčine i bebine krvi tokom trudnoće, što je vrlo retko. Ali, ako se dogodi majčina krv registruje delove detetove krvi kao strana tela i počinje da stvara antitela. A ako ona nastanu u trudnoći mogu da uđu u detetov krvotok i počnu da uništavaju njegova crvena krvna zrnca, izazovu anemiju i druge probleme.

Rh faktor

Međutim, trudnice gotovo da ne treba da brinu. Važno je da vaš ginekolog zna za vašu krvnu grupu. Taj se problem danas uspešno kontroliše. Prva trudnoća gotovo da uopšte nije rizična.

Porođaj i majka

Veći problem može da predstavlja druga trudnoća. Do kontakta sa detetovom krvi može doći tokom porođaja i tada nema opasnosti za majku i bebu, ali trudnica posle porođaja mora da prođe određen tretman. Naime, majčin organizam, ako je došlo do kontakta krvi može da stvori antitela, koja mogu biti potencijalno opasna u sledećoj trudnoći, ako ne bude Rh kompatibilnosti.

Praksa je da svaka Rh-negativna majka koja je rodila Rh-pozitivno dete u roku od 72 časa nakon porođaja primi injekciju Anti-D imunoglobulina. Ona sprečva stvaranje antitela u krvotoku majke. Ta njekcija se daje i Rh negativnim majkama koje su imale pobačaj, neko krvarenje u trudnoći, vanmateričnu trudnoću i slično.

Ako je majka ipak razvila antitela u drugoj trudnoći onda se to mora pomno paziti, da taj nivo nije previsok. Međutim i u tim slučajevima postoje efektna rešenja da se rizik minimalizuje.

Pročitajte i Zašto je kivi za trudnice tako dobar?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar