Menu 

Neugodni simptomi u trudnoći mogu trajati gotovo svih devet meseci, ali to u pojedinim slučajevima može biti dobar znak da se beba razvija pravilno i da je trudnoća sasvim zdrava i uredna.

Mučnina, zatvor, žgaravica, bol u leđima sve su to simptomi sa kojima muku muči većina trudnica i većina njih se plaši da to možda nisu znakovi kako nešto nije u redu. Odmah na početku da vas razuverimo i kažemo da je većina neugodnih simptoma trudnoće znak da se beba razvija normalno i da nema razloga za brigu.

Evo nekih od neugodnih simptoma koji su po pravilu dobar znak.

Bolne i uvećane grudi. Grudi počinju rasti tokom prvog tromesečja trudnoće, a uzrok tome je povećan nivo progesterona i estrogena, hormona neophodnih za održavnje zdrave trudnoće. Možda će vam vaša nova veličina grudi smetati i boleti vas, ali neka vam to bude podsetnik kako je sa trudnoćom sve u najboljem redu.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Svetlo rozi ili smećkasti tačkasti iscedak. Trudnice obično čim primete bilo kakve tragove smeđe ili roza boje na donjem vešu odmah počinju da paniče i misle da nešto nije u redu. U ovom slučaju to je potpuno suprotno. Ovu pojavu obično možete proimetiti između 4 i 6 nedelje trudnoće, te je obično znak uspešnog oplođavanja jajne ćelije. Isto tako sasvim je u redu ako ne primetite nikakav tačkasti iscedak.

Jutarnje mučnine. Jedan od najčešćih simptoma trudnoće koji se obično pojavljuje tokom prvom tromesečja, ali kod nekih trudnica ne prestaje tokom cele trudnoće. Još uvek se ne zna tačan razlog zbog kojeg žene osećaju mučininu, ali većina eksperata smatra da je to zbog povećanog nivoa hCG hormona čiji je rast neophodan za zdravu trudnoću.

S druge strane veruje se da što trudnica više povraća to su joj manje šanse da doživi spontani pobačaj ili preveremeni porod. Isto tako veruje se da mučnina sprečava trudnice da jedu nezdravu hranu tokom trudnoće. Zato nikako ne treba da brinete ukoliko imate jake mučnine, bez obzira koliko vam bilo teško.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Obilniji vaginalni iscedak. Ovaj simptom se može javljati tokom cele trudnoće a karateriše ga pojačana vodena, bezbojna sekrecija bez mirisa. Rezlog za pojačan iscedak krije se u povećanom nivou estrogena tokom trudnoće što je kako smo već naveli dobar znak i nema mesta za brigu. Isto tako mnogi stručnjaci tvrde da pojačani iscedak na neki način čisti vaginalni otvor i sprečava da moguće infekcije dospeju do materice što je u svakom slučaju dobro. Stavite dnevni uložak i nemate brige.

Znamo da niti jedan od navedenih simptoma nisu ugodno iskustvo, ali morate priznate da ćete ih lakše podneti sada kad znate da su oni u stvari dobar znak, zar ne?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar