Menu 

Prvo tromesečje trudnoće u večini slučajeva je propraćeno mučninama i povraćanjem.

Mučnine su ono neugodno što dolazi sa većinom trudnoća. Obično počinju oko četvrte nedelje trudnoće , a prestaju oko trećeg meseca, kada se nivo HCG-a i estrogena stabilišu, a telo se privikne na trudnoću.

Neka istraživanja su pokazala da mučnine mogu biti dobar znak, jer je puno manji procenat trudnoća koje završavaju spontanim pobačajem i preuranjenim porodom, a koje su počele sa mučninama. U nekim slučajevim, one su znak da se plod normalno razvija.

Iako se povraćanje vezuje za trudnoću, relativno mali broj žena zaista povrća. Većina oseća gađenje i mučninu. Ponekad je mučnina propraćena glavoboljama, vrtoglavicom i pojačanim čulom mirisa, koji obično utiče na mučninu.

Saveti kako da sprečite jutarnje mučnine

Postoji nekoliko jednostavnih načina kojima si možete pomoći. U torbi uvek držite neko piće ili slatkiš sa ukusom đumbira ili peperminta, a kad god imate priliku popijte čaj od ovih biljaka.

Nekim trudnicama su pomogle i terapije hipnozom, akupresurom i akupunkturom.

Za otklanjanje jutarnjih mučnina uvek vam može pomoći i promena navika.

  • Čim ujutro ustanete pokušajte pojesti nešto i to pre nego ustanete iz kreveta. Ovo je sjajan izgovor da vam partner donese doručak u krevet.
  • Izbegavajte hranu koja obiluje mastima i šećerom, njihovo loše dejstvo u trudnoći se samo pogoršava.
  • Hranu žvaćite polako, nemojte jesti „s nogu“ već za svaki obrok uzmite neko vreme, sedite i uživajte u svakom zalogaju.
  • Jedite hranu bogatu proteinima kao što su mleko, jogurt, sirevi, orašasti plodovi i voće.
  • Pijte puno vode, voda je od velike važnosti za normalnu probavu, posebno u trudnoći.

Ma koliko bile neugodne, jutarnje mučnine mogu vam pomoći da se okrenete zdravijem načinu ishrane, da ne preskačete doručak, jedete manje porcije, dobro žvaćete, pijete više vode. Sve to, sjajna je baza za zdrav i dugovečan život.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar