Menu 

Slabost cerviksa ili cervikalna insuficijencija se može desiti bilo kojoj trudnici, posebno u zadnjem trimestru. Pročitajte koje žene spadaju u rizičnu grupu i koje su mere opreza.

O cerviksu i slabostima

Jedan od najvažnijih pregleda u trudnoći je pregled cerviksa – otvora u vagini. On je taj koji je zaslužan za sigurnost vaše bebe do samog porođaja. Inače, on je kod žena uvek malo otvoren (za ulaz sperme i oticanje menstrualne krvi), ali u trudnoći on se zatvara i stvara se posebna zaštitna barijera koja se zove sluzni čep.

trudnica lezi solja cajaAko je trudnoća normalna cerviks je čvrst, dug i zatvoren gotovo do pred sam porođaj. Sedmicu – dve pred termin on omekšava, postaje malo kraći i otvara se. Pred sam čin porođaja obično ste otvoreni oko 10 cm.

Međutim, kod nekih žena cerviks nije tako “pouzdan”. Kod trudnica sa cervikalnom insuficijencijom cerviks se ponekad otvara i širi i mnogo pre samog termina. To se može dogoditi u ranom trećem, pa čak i u drugom tromesečju ugrožavajući bebu.

Beba se razvija i raste i vrši veći pritisak na creviks i ako vam je utvrđena slabost cerviksa mogu vas svrstati u grupu sa rizičnijom trudnoćom. Na žalost, žene gotovo da ne mogu da prepoznaju da li je cerviks počeo da se otvara ili ne – nema kontrakcija ni simptoma. Zato su pregledi i redovne kontrole vrlo važne. Posebno za žene, kojima je utvrđeno da imaju slabiji cerviks.

Slabost cerviksa može dovesti do pobačaja u drugom tromesečju, do toga da vaš vodenjak pukne mnogo pre termina i trudova ili do preranog poroda (recimo, u 37. nedelji).

Kako da znate da li imate slabost cerviksa

Ne postoji način da se nešto tako utvrdi tačno pre same trudnoće ili na samom početku. Dijagnoza se obično određivala automatski ženama, koje su imale nekoliko pobačaja u drugom tromesečju ili preranih porođaja bez pravog znanog uzroka. Postoje, naravno, i rizične grupe, a ako vaš lekar pregledom utvrdi određene slabosti na cerviksu moguće je da ćete češće raditi vaginalni ultrazvuk još od 16. nedelje – meriće se dužina cerviksa i da li ima znakova preranog skraćivanja.

trudnica pored prozora

U rizičnu grupu (čiji se cerviks obično pomno prati kroz trudnoću) spadaju: žene koje su imale kasni pobačaj ili prerani porođaj, koje su imale konusnu biopsiju, ako im je cerviks bio oštećen (recimo prilikom prošlog porođaja ili kiretaže ili ako su imale više prekida trudnoće), žene koje imaju neobično kratak cerviks i one kojima je utvrđena cervikalna insuficijencija u prošloj trudnoći.

Koje su opcije i procedure

Na ultrazvuku se može utvrditi da li imate neobično kratak cerviks, a ako još niste prešli 24. nedelju doktor će vam preporučiti serklažu (postavljanje kružnog šava na grlo maternice) da bi cerviks ojačali i da bi ostao zatvoren do porođaja. Međutim, još uvek postoje podeljena mišljenja kada je serklaža u pitanju. Naime, neki dovode u pitanje efektnost, a uz to mogu se javiti i infekcije, pucanje vodenjaka i iritacije materice koje mogu dovesti do preranih kontrakcija.

Ipak, postoje situacije gde je ova procedura neophodna, posebno kod žena za koje se zna da su imale tri ili više neobjašnjenih pobačaja u drugom tromesečju ili preranih porođaja. Tim ženama se radi serklaža već u 13 ili 16. nedelji, pre nego se cerviks počne menjati. Čini se da je manji rizik po majku ako se to uradi ranije.

Serklaža je opravdana i preporučena i ako je majka koja je pre imala pobačaj ili prerani porođaj, a cerviks joj je i u ovoj trudnoći kratak.

trudnica razgovara sa doktoricom

Posle serklaže obično žene puštaju iz bolnice odmah dan posle i preporučuju im odmor od par dana. U tom periodu moguće je lagano krvaranje ili pojava grčeva, ali to ne treba da vas plaši. Ovim ženama se preporučuje da se suzdržavaju od seksa celu trudnoću.

Moguće je da dobijete i lekove za sprečavanje infekcije i preranog porođaja, a cerviks će vam biti redovno proveravan, posebno do 37. nedelje.

Neki doktori radije propisuju strogo mirovanje, iako nije tačno utvrđeno da li to može da spreči prerani porođaj. Svakako ćete na taj način smanjiti pritisak na cerviks i tako bar malo popraviti stanje i biti sigurniji. Ako vam je doktor preporučio strogo mirovanje trebali biste se i suždržavati od seksa. (Pročitajte i Kako “preživeti” mirovanje u trudnoći).

Nekim majkama doktori u krajnjem slučaju propisuju i steriode u kombinaciji sa drugim lekovima. Oni mogu, s jedne strane, da pomognu da se bebina pluća brže razvijaju, što može biti od velikog značaja ako se beba prerano rodi.

Pročitajte i tekst Šta kada nosite nisko? Moguće komplikacije i rešenja.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar