Menu 

U vaskršnjoj tradiciji zemalja istočne i jugoistočne Evrope duboko je ukorenjeno i šaranje jaja uz pomoć voska. Ako ste do sad gledali vaše bake i mame kako to rade, uz nekoliko naših smernica ove godine možete pokušati i sami.

Šaranje jaja voskom se praktikuje još od davnih vremena, a bez obzira na razne nalepnice koje možemo kupiti, sjajeve i posebne boje i dan danas praktikuje širom regiona. Po divnim šarenim jajima ukrašenim voskom posebno su poznate Ukrajina i Poljska čije su pisanice (pisanky), kako ih oni zovu prava mala umetnička dela.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-easter-eggs-image29487637

Ova tehnika šaranja jaja je poprilično jednostavna, a radi se o tome da uz pomoć posebne drvene olovčice sa metalnim vrhom (koji mora biti malko zaobljen, kao mala kuglica), a za to vam može poslužiti i igla za heklanje ili komad žičice zaboden u drveni štapić, nanosimo otopljeni vosak na sirova jaja pa ih kasnije kuvamo u željenoj boji.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-easter-decoration-eggs-wax-eastern-traditional-polish-egg-kraszanka-homemade-tradition-image36842113

Veoma je važno da koristite prirodni pčelinji vosak koji ste otopili na niskoj temperaturi i čuvate ga na toplom mestu tokom šaranja da se ne stvrdne, a nanosite ga na jaja sobne temperature.

Umačete metalni vrh „olovčice“ u vosak i iscrtavate razne šare i šarice, imena dece i cveće, u zavisnosti od vaših umetničkih sklonosti.

Pre nego jaja stavite da se kuvaju budite uvereni da se vosak na jajima u potpunosti stvrdnuo, a kad poprime boju na mestima gde je bio vosak ostaće divna šara.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-manufacture-easter-egg-image13596250

Prema nekim običajima, u određenim krajevima našeg regiona, jaja su se voskom šarala na Veliki petak da bi se bojila sutradan, na Veliku subotu dok se u pojedinim krajevima i boje na Veliki petak.

Jeste li ikad šarali jaja voskom i kakvi su običaji u vašem kraju?

Piši!
Širi dalje!
11 komentara
 1. Dragica Milojevic

  +Vaistinu vaskrse +

 2. Renata Raso

  hvala lako je uz malo volje i truda sve se moze.

 3. Jovanka Djukic Bratic

  da da nastavila tradiciju ! veceras sarala voskom .to su najljepsa jaja ! a zene iz KISELJAKA SU UMJETNICI ZA SARANJE VELIKI POZZZ !

 4. Cveta Popovic

  Prelepe sare

 5. Ivanka Kandic

  Prelepo je

 6. Ana Jeremic

  nasledila umetnost saranja o bake , a ona je od njene bake…..

 7. Mitra Stankovic Gujic

  :'(

 8. Dragica Stankovic

  Nesto hajlepse. Malo je dangubno, ali prelepo je. Cak sam prosle godine i slusala seminar, i radila radionica saranja uskrsnjih jaja. Bilo je odlicno.

 9. Renata Raso
 10. Kaja Pendic

  Prava stvar dobra ideja za šaranje jaja.

 11. Renata Raso

  naslijedila baku.

Napišite komentar