Menu 

U mnogim domaćinstvima zimi se u kući javljaju problemi sa vlagom. Evo kako da ih rešite.

Kuća je zatvorenija zimi, manje se provetrava, a kuvanje, tuširanje i biljke koje ste sakrili od zime samo povećavaju nivo vlage u kući. Ona se obično hvata po prozorima, a može da izazove i pojavu plesni.

U toploj kući vlaga će se nakupljati na hladnijim površinama (prozori, vanjski zidovi, …). Relativna vlažnost od 30 i do 40 procenata smatra se zimi optimalnom. Ako je budete smanjivali ispod tog može doći do problema sa disanjem, isušenom kožom, pa i oštećenja nameštaja. Ako je temperatura u kući oko 21, 22 C, a vlažnost 35 procenata onda će se vlaga hvatati po prozorima na vanjskoj temperaturi od -1C. Sa duplim prozorima kondenzacija će se pojaviti tek na tepretaurama od oko-15C.

curica prozor

Kontrola

To se obično neće pojavljivati ako imate radijatore uz prozore ili ako ih “ušuškate” dobro kada najave niske temperature. Vlagu stvaraju svi ukućani, disanjem, korišćenjem tuša, tople vode, kuvanjem, ali i biljke. Najbolje je da koristite nape u kuhinji i ventilatore u kupatilu. Ako nemate ventilatore obavezno otvorite vrata kupatila posle kupanja i držite ih 15 minuta otvrenim. Kuću, bez obzira ne zimu morate povremeno i provetravati.

Ne držite nameštaj direktno prislonjen na zidove koji su hladniji (vanjski), jer može doći do pojave plesni. Ormare uvek držite malo odmaknute od zidova, nikada direktno prislonjene na njega.

Isušivač vazduha takođe može pomoći u održvanju i kontroli nivoa vlage u kući.

Piši!
Širi dalje!

7 komentara
 1. Miki

  Kao što reče Maja, kvalitetna stolarija i redovno provetravanje prostorija i leti i zimi rešiće problem sa vlagom.

 2. DVD Compani

  Ugradnjom PVC stolarije dobijamo prostor u kom su smanjeni energetski gubici, odnosno prostoriju sa višom temperaturom, ali to ne rešava problem velikog procenta vlage. Čak se taj procenta može i uvećati jer novo ugrađena stolarija bolje dihtuje, sprečava razmenu vazduha između unutrašnjosti i spoljašnjosti objekta i pospešuje stvaranje vlažnosti u prostorijama.

 3. kondenzacija

  Pojava vlage se može rešiti ugradnjom ventilacionih sistema koji se mogu ugraditi u sam okvir prozora

 4. Maja

  Hvala na odlicnim savetima.
  Dobra ventilacija, cesca provetravanja i kvalitatna stolarija mogu mnogo da pomognu da ne dodje do vlage, a i do budzi i sl. nepozeljnih stvari.

 5. Milka Vasovic

  Ma februar vise nije aktuelan, ja to radim kad god mi se ukaze prilika.Ne treba popustati priliku.

 6. Soka Pajic

  Nemozes ti bez zuce!!!!!!!!

 7. Marika Bačić

  Mačak samo čeka Februar!

Napišite komentar