Menu 

Čuli ste vjerovatno da je bolje spavati u provjetrenoj i malo hladnijoj sobi, nego pretoploj. Navikavanje na slabije grijanje, na malo nižu temperaturu u domu ima još mnogo drugih korisnih strana.

Istina je da ćete, ako imate kalorimetre ili narodno grijanje (ili druge vrste grijanja sa kontrolom potrošnje toplotne energije), uštediti na grijanju smanjivanjem temperature. Ipak, to nije jedina dobra strana ovog poteza. Smanjenjem temperature za samo par stepeni možete doprinijeti bržem gubitku kilograma, pa i, kao što smo naveli, bolje spavati.

Ako ste zimogrižljivi onda temperaturu smanjite bar noću kada spvate i danju dok ste na poslu. Krenite postepno, smanjujte temperaturu u periodima za stepen – dva i lagano se navikavajte na zdraviju i štedljiviju opciju grijanja.

Korisno za vas

radijator temperatura

Ako se vaše tijelo navikne na sobnu temperaturu ispod 21C velike su šanse da ćete brže izgubiti kilograme. Radije budite u udobnom džemperu na ugodnoj sobnoj temperaturi nego u majici kratkih rukava dok vani pahulje veju. A zašto? Pa, kao prvo smršaćete. Kako? Kada se temperatura spusti vaše telo troši više energije, pa sagorijevate i više kalorija (oko 100 na dan više nego obično). U periodu od nekoliko sedmica to se može pretvoriti u 3500 sagorenih kalorija i oko pola kilograma manje.

Uz to imaćete manje problema sa spavanjem. I to ako temperaturu u spavaćoj sobi smanjite na 18C. Temperatura koja je potrebna tijelu da bi palo u san se smanjuje. Ako je soba pretopla biće vam teže da utonete u miran san.

Korisno za vaš dom

Biljke i cvijeće u kući će duže i bolje živjeti (zahtijevaće i manje održavanja) ako temperaturu spustite bar na 23C. Ako im je hladnije, biljke trebaju i manje vode. Ovo je posebno korisno ako idete van doma na nekoliko dana. Pazite samo ako imate tropske biljke, neke od njih zahtijevaju posebne uslove i temperaturu.

usteda na grejanjuPoželjno je da u kuhinji držite temperaturu na 18C, jer ćete na taj način produžiti život vašem frižideru i zamrzivaču. Ako je u prostoriji hladnije dijelovi u frižideru zaduženi za hlađenje neće morati da rade tako “naporno” kao u toplijim prostorijama. To znači da ćete imati manje kvarova i lakše održavati kućanske aparate.

Ako odlazite na put smanjite obavezno temperaturu u domu, ali nikada ispod 13C, jer, posebno ako je jaka zima, može doći do zamrzavanja cijevi.

Kada govorimo o uštedi sa smanjenjem od samo 1 stepena dobićete uštedu od 1 do 3 odsto, a ona će biti mnogo veća ako noću temperaturu spuštate ispod 18C. U tom slučaju ušteda bi mogla biti i do 12 odsto.

Pročitajte i tekst Kako da najbolje i sigurno iskoristite grijalice.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar