Menu 

Saznajte kako se prave vodene bojice i domaća kreda. Ova dva sasvim jednostavna projekta će oduševiti vaše mališane.

Sasvim neobična kreda

Ko bi rekao da je kredu baš tako jednostavno napraviti – a glavni sastojak su ljuske od jaja. Možete koristiti ljuske od svežih jaja ili od skuvanih (ovo je idealan projekat posle Uskrsa kada se u kući nagomila mnogo ljuskica).

Pored ljuskica potrebno vam je još: brašno, voda i boje za hranu (nije obavezno). Ukoliko koristite ljuskice od svežih jaja, potrebno je da ih prvo dobro operete. (Jaja naravno iskoristite za pravljenje nekog dobrog kolača). Kada ljuske operete, ostavite ih da se dobro osuše – ne sme na njima biti vode.

Ukoliko koristite ljuskice od kuvanih jaja poželjeno je da i njih ostavite neko vreme da se malo osuše.

Za jednu kredu su vam potrebne ljuskice od 5 ili 6 jaja. Suve ljuskice izmiksajte u blenderu dok ih ne pretvorite u prah.

Pomešajte 1 kašičicu brašna i 1 kašičicu vrlo vruće vode. Dodajte 1 kašiku praha od ljuskica i sve dobro izmešajte. (Možete dodati i boju za hranu po želji). Od dobijene paste napravite oblik krede i čvrsto je umotajte u papirni ubrus. Ostavite da se suši 3 dana i kreda će biti spremna za upotrebu. Možete je koristiti na betonu, na trotoarima, ali, na žalost, ne i na školskoj tabli.

Još jedan način izrade krede pronaćićete u tekstu Kako da napravite kredu u boji za klince.

Vodene bojice

Deci je potrebna zabava, kada ih kiša natera da ostanu zatvoreni u kući. Okrenite ih slikarstvu. A zavoleće ga, ako sami naprave i bojice za svoja umetnička dela.

Biće vam potrebno: po 1 kašika sode bikarbone, sirćeta i kukuruznog (ili običnog šećernog) sirupa, 4 kašike kukuruznog skroba, boje za hranu.

Pomešajte sodu bikarbonu i sirće. Ne brinite dobićete penušavu reakciju, pa je najbolje da ovaj postupak obavite iznad sudopera.

Kada se pena smiri dodajte kukuruzni sirup i kukuruzni skrob. Dobro pomešajte dok se skrob ne rastvori.

Rasporedite mešavinu u posudicu za led (ili kalupe za mafine), pa u svaku pregradu uspite boju za hranu po želji (par kapi) i lagano pomešajte.

 

Ostavite sve da se suši na tamnom, prohladnom, suvom i dobro provetrenom mestu. Ukoliko u prostoriji nema mnogo vlage bojice će se možda osušiti i preko noći, ali proces sušenja može trajati i par dana.

Koristite ih kao i obične vodene bojice uz pomoć četkice i malo vode. Zanimljivo je da fleke koje ove bojice naprave možete lako oprati samo sa malo vode i deterdženta za veš.

Bojice čuvajte u vrećici sa patent zatvaračem na hladnijem i suvom mestu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar