Menu 

Ovde nećemo govoriti samo o čišćenju, već o svim onim problemčićima koji se javljaju kada je u pitanju održavanje WC šolje.

Nagomilana prljavština, rđa, začepljenja, kamenac, … Sve to se može rešiti uz pomoć koka-kole, sirćeta, pucketave folije (za vodokotlić), kamena plavca, laka za nokte, …

Većinu problema možete sami rešiti i to gotovo bez ikakve potrošnje i teških sredstava za čišćenje. Ko ne obožava korisne trikove?

Čišćenje

ciscenje toaleta problemŠto se tiče samog čišćenja mnoštvo rešenja možete pronaći u tekstu – 4 načina da brzo i efektno očistite WC šolju. Međutim možete se poslužiti i ovim trikovima. Hidrogen peroksid je, recimo, odličan za dezinfekciju. Samo u WC šolju uspite pola šolje hidrogen peroksida, ostavite da deluje pola sata (pazite na provetravanje) i onda povucite vodu.

Možda ste već nešto tako načuli, ali koka-kola zaista skida teške mrlje sa WC šolje. Uspite u šolju 350 ml ovog soka (posebno ispod rubova) i ostavite da deluje sat vremena. Kiselina iz kole će “pojesti” mrlje. Posle samo malo oribajte šolju četkom i povucite vodu.

Ako imate začepljenu WC šolju probajte sa ovim kuglicama (recept ćete pronaći u tekstu Napravite kuglice za mašinu za suđe i čišćenje WC šolje) ili stavite šerpu vode na šporet i ostavite da proključa. Vrelu vodu sipajte direktno u šolju – u većini slučajeva samo ovaj postupak je dovoljan da rešite problem začepljenja.

Naslage kamenca i ostale prljavštine na WC šolji su mrske mnogim domaćicama. I za to postoji jednostavn trik. Natopite komade toalet papira sirćetom, pa te komadiće stavite direktno na mrlju od kamenca. Ostavite da stoji preko noći. Sledeći dan samo povucite vodu i vodene mrlje će nestati.

Vodokotlić

Protiv kondenzacije u vodokotliću pomoći vam može pucketava folija (koja se koristi za pakovanje osetljivih predmeta). Potrebno je da unutrašnjost vodokotlića obložite ovom folijom. Prvo morate da zavrnete ventil za dotok vode u vodokotlić, pustite vodu da ga ispraznite, pa onda kada ga malo posušite, pričvrstite foliju.

Rđa

otcepljavanje WC soljeAko se rđa uhvatila na WC šolji možete je nežno sastrugati kamenom plavcem. Samo neka vam i kamen i šolja budu mokri i nežno trljajte mesta zahvaćena rđom ujednačenim pokretima da ne biste oštetili porecelan.

Da biste zaštitili vijke WC šolje od rđe potrebno je da ih samo premažete bezbojnim lakom za nokte i ostavite da se u potpunosti osuše. Na ovaj način će samo sedište (koje drže vijci) biti čvršće i neće se klimati.

Ušteda vode

Štednja na vodi je zaista važna, ne samo zbog finansijskih razloga (Jednostavni saveti za uštedu vode). Zato pokušajte da je ne rasipate bespotrebno. Krenite od WC šolje. Nije potrebno da puštate onoliku količinu vode svaki put kada povučete vodokotlić. Da biste smanjili količinu i uštedeli može vam pomoći plastična flaša. PVC bocu od 1 ili 1,5 litre napunite vodom, začepite, pa stavite sa strane u vodokotlić  (u slobodni ugao). Pričvrstite gornji deo flaše žicom da ne bi došlo do pomeranja u vodokotliću i to je to. Svakim povlačenjem vode ušedećete 1 ili 1,5 litru vode (u zavisnosti koju ste flašu izabrali).

Piši!
Širi dalje!

2 komentara
  1. Klara

    Hvala

  2. Klara

    Vrlo korisni predlozi, pokusacu

Napišite komentar