Menu 

Snalažljivost, kreativnost, ekonomičnost – tako bismo ukratko opisali upotrebu  svakodnevnih stvari  u drugim prilikama. Ako ste zagovornica što manje upotrebe neorganskih hemijskih sredstava u domaćinstvu, pogledajte ove zamenske varijante koje su se koristile u prošlosti.

1. Lavandino ulje

čišćenje

Nekoliko kapi lavandinog ulja pomešanih sa vodom odlično skida mrlje od kamenca i sapuna u kupatilu, a i ostavlja savršen miris posle brisanja.

2. Soda bikarbona i limun

čišćenje

Limun i soda bikarbona su sjajni za ribanje svih neosetljivih površina (kupatilo, kuhinja, podovi, suđe). Dovoljno je samo da na polovicu limuna sipate kašičicu sode bikarbone i vaša “spužvica” je spremna.

3. Morska so

čišćenje

Morska so je sjajna za ribanje zagorelog ili ulepljenog posuđa. Navlažite posudu, sipajte kašiku soli i prebrišite ubrusom.

4. Vinsko sirće

čišćenje

Sjajno je u odstranjivanju lepka (od cena, nalepnica i sl.), ali i dezinfekciji kupatila.

5. Majoneza

čišćenje

Majoneza odlično uklanja mrlje od vode sa drvenih površina. Premažite, pustite da odstoji i prebrišite.

6. Prirodni sapun od limuna odlično čisti sve tkanine

čišćenje

Prirodno izrađen sapun (klasičan ili ovaj sa limunom), odlični su za otklanjanje mrlja i čišćenje tkanina. Istopljeni u vodi može se koristiti za čišćenje površina i predmeta.

7. Beli hleb

čišćenje

Šnita belog hleba odlično će skinuti prašinu i prljavštinu sa slika rađenih tehnikom ulje na platnu.

8. Kečap

čišćenje

Uklanja oksidaciju sa bakarnog i mesinganog posuđa.

   9. Riža

čišćenje

Riža odlično uklanja prljavštinu iz dubokih i uskih vaza koje se teško čiste. Naspite vode u vazu i dodajte malo riže te dobro promućkajte i isperite.

10.  Crni čaj

čišćenjeCrni čaj odlično čisti koroziju. Napravite malo jaču dozu čaja i potopite zarđale predmete u njega preko noći. Sutradan ih izribajte koristeći rukavice da ne obojite ruke.

11. Glicerin

čišćenjeGlicerin može odlično da ukloni mrlje od voska od sveća na nameštaju. Samo natopite tufer glicerinom i lagano pređite preko mrlje.

12. Hidrogen (vodonik peroksid)

čišćenje

Sjajno sredstvo za dezinfekciju. Osim u medicinske svrhe, za koje se najčešće i koristi, njime možete dezinfikovati tastaturu, wc dasku i mnoge druge predmete.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar