Menu 

Tečnu boju za jaja, koje nam obično ostane poprilično posle farbanja, možete iskoristi na nekoliko zanimljivih načina.

Nije namenjena samo za jaja i sve one divne boje koje dobijete, već i za mnoštvo drugih zanimljivih projekata.

Vodene bojice

Boje za jaja možete lako, brzo i jednostavno pretvoriti u vodene bojice za decu. Samo ih malo razblažite sa vodom i stavite u plastične šoljice. Koristite kao obične vodene bojice.

boja za jaja 3

Ako želite malo gušće boje (ako su vam one previše vodenaste) možete ih pogušćati brašnom ili kukuruznim skrobom. Samo pazite na omer i da bude dovoljno boje, da ne bi bila previše bleda prilikom slikanja.

Gustinu tempera ćete dobiti ako pomešate sodu bikarbonu, brašno, šećerni sirup i kukuruzni skrob u gušću pastu. Najbolja opcija za slikanje.

Farbanje tkanina

Ova boja nije trajna na odeći i možete je skinuti nakon dobrog ribanja, ali tkaninu ipak možete ofarbati bar privremeno. Pogodno je, recimo, za odeću za lutke. Da biste napravili zanimljive šare skupite u kuglicu, recimo, lutkinu haljinu, povežite gumicama, pa umočite u boju ili samo premažite malo bojom. Ostavite da se osuši, pa skinite gumice. Na isti način možete ofarbati i bilo koju drugu tkaninu ili nanositi boju na vaše bele platnene patike da biste dobili zanimljive prolećne šare. (Posle ćete boju skinuti lako dobrim ribanjem).

boja za jaja 2

Mozaik od ljuski i boje

Za male umetnike organizujte čas likovnog – pravljenje mozaika. Iskorsitite ljuske kuvanih jaja i boje. Ljuske izmrvite u komadiće, operite i osušite. Lepite komadiće ljuski na papir lepkom stvarajući mozaike po želji. Ostavite da se osuši, pa četkicom za slikanje nanesite boje za jaja preko ljuski – mozaika.

boja za jaja 1

Užad

Da biste ofarbali užad potrebano je malo više vremena. Prvo ga potopite u mešavinu vode i sirćeta. Ostavite potopljeno uže u toj mešavini najmanje minut. Izvadite i stavite u plastičnu vrećicu. Boju pripremite kako je navedeno na uputstvu, pa nanesite boju na uže. Umotajte ga plastičnom folijom i ostavite neko vreme.

Napunite šerpu vodom i stavite žicu za kuvanje hrane na pari u šerpu. Stavite uže u žicu da se naparava 30 do 40 minuta. Izvadite iz žice i ostavite da se hladi. Kada se malo ohladi operite uže u mlakoj vodi, pa ostavite da se suši.

boja za jaja 4Ubrusi

Ovom bojom možete ofarbati i papirne ubruse. Potrebno je da (to možete raditi i prilikom farbanja) samo pokupite ubrusima boju koju ste prosuli – ili prospite malo boje na aluminijumsku foliju i pokupite – potapkajte papirnim ubrusima. Položite ih na neku površinu i ostavite da se osuše. Dobićete fenomenalne šare i boje. Ubruse može složiti u lepeze i povezati na konac i okačiti kao ukras.

A kako to izgleda pokazali su nam na Evie-s blogu.

boja za jaja 5Pročitajte i Kako da iskoristite ljuske od jaja.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar