Menu 

Ovaj cvetni trik je zaista zanimljiv. Na jednostavan način možete u januaru imati punu kuću prolećnih pupoljaka. Evo i kako.

Ponekad u sred zime čeznemo za prolećem, da biste uneli duh proleća u zimske dane jesen je vreme za pripremu. Zvuči neobično? Naterajte pupoljke da „provire“ baš kada pahulje počnu da padaju, kada sve oko vašeg doma zabeli. Evo u čemu je tajna.

Lukovice (poput tulipana) potrebno je zasaditi u jesen da bi osetile hladnoću i ušle u vreme zimskog mirovanja. Kada osete toplotu lukovice “pomisle” da je stiglo proleće i počinju da rastu i cvetaju. Vrlo je važno da lukovice prvo osete hladnoću jeseni, pre nego ih uneste u kuću, na toplo. Potrebno je par meseci hladnoće.

Odaberite saksije sa dobrom drenažom, a dno posude obložite sitnim šljunkom, pa onda stavite lukovicu i zemlju. One neće istruniti, a biće ih i lakše uneti u kuću. Stavljate ih na toplo i sunčano mesto.

Zasadite lukovice na taj način i stavite ih na hladno i tamno mesto – recimo, u garažu ili šupu – negde gde je hladno, ali gde se, ipak, neće smrznuti. Zalivajte ih redovno, ali ne i previše. Ostavite ih tako 13 do 15 nedelja.

By: Rhian

By: Rhian

Nakon toga ih unesite na neko samo malo toplije mesto (neku najhladniju prostoriju u kući), ali da ima prirodnog svetla. Uspite vode u saksiju i ostavite tako nekoliko dana. Primetićete da je biljka malo narasla i tada je vreme da je premestite na toplije i svetlije (po mogućnosti sunčanije) mesto u kući. Nakon par sedmica primetićete da biljka raste i da se razvija i počeće da cveta.

Koje biljke su pogodne?

Zumbulima treba bar 10 nedelja vani na hladnom. Kada ih uneste na hladnije mesto u kući sačekajte da vrhovi izrastu bar 7 cm, pre nego ih premstite na toplo mesto. Tulipanima treba najviše – 15 dana na hladnom.

Žuti narcis će se zadovoljiti sa 13 dana hladnoće, ali će tražiti i više sunca kada ga unesete u toplu prostoriju.

Šafran i iris su, takođe, dobar izbor za ovaj projekat, ali i njih trebate ostaviti na hladnom čak 15 nedelja.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Saznajte

Ako se dvoumite da li bi ste trebali zabraniti vašem tinejdžeru da pije energetske napitke ili ne, mi ćemo vam pomoći u odluci. Piši! Širi dalje!