Menu 

Ovaj cvetni trik je zaista zanimljiv. Na jednostavan način možete u januaru imati punu kuću prolećnih pupoljaka. Evo i kako.

Ponekad u sred zime čeznemo za prolećem, da biste uneli duh proleća u zimske dane jesen je vreme za pripremu. Zvuči neobično? Naterajte pupoljke da „provire“ baš kada pahulje počnu da padaju, kada sve oko vašeg doma zabeli. Evo u čemu je tajna.

Lukovice (poput tulipana) potrebno je zasaditi u jesen da bi osetile hladnoću i ušle u vreme zimskog mirovanja. Kada osete toplotu lukovice “pomisle” da je stiglo proleće i počinju da rastu i cvetaju. Vrlo je važno da lukovice prvo osete hladnoću jeseni, pre nego ih uneste u kuću, na toplo. Potrebno je par meseci hladnoće.

Odaberite saksije sa dobrom drenažom, a dno posude obložite sitnim šljunkom, pa onda stavite lukovicu i zemlju. One neće istruniti, a biće ih i lakše uneti u kuću. Stavljate ih na toplo i sunčano mesto.

Zasadite lukovice na taj način i stavite ih na hladno i tamno mesto – recimo, u garažu ili šupu – negde gde je hladno, ali gde se, ipak, neće smrznuti. Zalivajte ih redovno, ali ne i previše. Ostavite ih tako 13 do 15 nedelja.

By: Rhian

By: Rhian

Nakon toga ih unesite na neko samo malo toplije mesto (neku najhladniju prostoriju u kući), ali da ima prirodnog svetla. Uspite vode u saksiju i ostavite tako nekoliko dana. Primetićete da je biljka malo narasla i tada je vreme da je premestite na toplije i svetlije (po mogućnosti sunčanije) mesto u kući. Nakon par sedmica primetićete da biljka raste i da se razvija i počeće da cveta.

Koje biljke su pogodne?

Zumbulima treba bar 10 nedelja vani na hladnom. Kada ih uneste na hladnije mesto u kući sačekajte da vrhovi izrastu bar 7 cm, pre nego ih premstite na toplo mesto. Tulipanima treba najviše – 15 dana na hladnom.

Žuti narcis će se zadovoljiti sa 13 dana hladnoće, ali će tražiti i više sunca kada ga unesete u toplu prostoriju.

Šafran i iris su, takođe, dobar izbor za ovaj projekat, ali i njih trebate ostaviti na hladnom čak 15 nedelja.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar