Menu 

Vašem organizmu je preko potreban dobar san, ali često nam se događa sa se prevrćemo satima i budimo kao zombiji. Ako patite od nesanice, ne brinite – par trikova i spavaćete kao beba.

U prvom redu se preporučuje umirujući čaj, spavanje u pidžami i da na počinak odete do 22 časa. Pogledajte koji vam još trikovi mogu pomoći da ne hodate kao zombi.

Promene u sobi

Zamračena i provetrena prostorija je najbolja za dobar san. Učinite sve da eliminišete buku – telefoni, televizor, računar. Ništa od tog ne sme biti u spavaćoj sobi. (Ako vaš partner hrče, evo rešenja)

Mirne misli

Najbolja užina pred spavanje su, naravno, keksići i mleko, kao za malu decu. Neka napitak bude topal. Pored tog, preporučuje se i šolja smirujućeg čaja poput kamilice. Takođe, postoje neke tvrdnje da banana deluje kao pilula za spavanje, jer je puna triptofana. Riječ je o aminokiselini, koja je neophodna za proizvodnju serotonina, neurotransmitera koji ima umirujući efekt.

Jastuk

Ako se stalno prevrćete i gužvate ga, vaš jastuk zaslužuje odmor. Zamenite ga novim. Ali, trebate znati da je on jedan od ključnih faktora za dobar san. Birajte jastuk sa udubljenjem u sredini, ni prenizak ni previsok, prilagođen vašem vratu i poželjno je da ima antialergijska svojstva.

Zašto pidžama?

Obavezno nosite pidžamu, jer toplota usporava cirkulaciju krvi i doprinosi dubljem snu. Naravno, ne preterujte. Nađite idealnu meru.

Lavanda

Perite vašu posteljinu sa sredstvima koja mirišu na lavandu ili, jednostavno, je pošpricajte opuštajućom lavandom i ispeglajte. Uz to, možete i u posudice za vlaženje vazduha usuti par kapi esencijalnog ulja lavande.

Sakrijte sat

Časovnik stavite ispod kreveta ili ga, jednostavno, smaknite sa svog vidnog polja. Ako se probudite u sred noći, nećete dolaziti u iskušenje da pogledavate na sat, da proračunavate koliko ste spavali.

Kupka

Ponovo lavanda. Kupka sa esencijalnim uljima ili listovima ove biljke smanjuje stres i anksioznost. Pomaže i tuširanje aromatičnim gelom.

Maska za spavanje

Neki ljudi tvrde da im je mnogo lakše da zaspu ako blokiraju sve, pa i najmanje, izvore svetlosti. Maska za spavanje je najbolji izbor za to.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar