Menu 

Vašem organizmu je preko potreban dobar san, ali često nam se događa sa se prevrćemo satima i budimo kao zombiji. Ako patite od nesanice, ne brinite – par trikova i spavaćete kao beba.

U prvom redu se preporučuje umirujući čaj, spavanje u pidžami i da na počinak odete do 22 časa. Pogledajte koji vam još trikovi mogu pomoći da ne hodate kao zombi.

Promene u sobi

Zamračena i provetrena prostorija je najbolja za dobar san. Učinite sve da eliminišete buku – telefoni, televizor, računar. Ništa od tog ne sme biti u spavaćoj sobi. (Ako vaš partner hrče, evo rešenja)

Mirne misli

Najbolja užina pred spavanje su, naravno, keksići i mleko, kao za malu decu. Neka napitak bude topal. Pored tog, preporučuje se i šolja smirujućeg čaja poput kamilice. Takođe, postoje neke tvrdnje da banana deluje kao pilula za spavanje, jer je puna triptofana. Riječ je o aminokiselini, koja je neophodna za proizvodnju serotonina, neurotransmitera koji ima umirujući efekt.

Jastuk

Ako se stalno prevrćete i gužvate ga, vaš jastuk zaslužuje odmor. Zamenite ga novim. Ali, trebate znati da je on jedan od ključnih faktora za dobar san. Birajte jastuk sa udubljenjem u sredini, ni prenizak ni previsok, prilagođen vašem vratu i poželjno je da ima antialergijska svojstva.

Zašto pidžama?

Obavezno nosite pidžamu, jer toplota usporava cirkulaciju krvi i doprinosi dubljem snu. Naravno, ne preterujte. Nađite idealnu meru.

Lavanda

Perite vašu posteljinu sa sredstvima koja mirišu na lavandu ili, jednostavno, je pošpricajte opuštajućom lavandom i ispeglajte. Uz to, možete i u posudice za vlaženje vazduha usuti par kapi esencijalnog ulja lavande.

Sakrijte sat

Časovnik stavite ispod kreveta ili ga, jednostavno, smaknite sa svog vidnog polja. Ako se probudite u sred noći, nećete dolaziti u iskušenje da pogledavate na sat, da proračunavate koliko ste spavali.

Kupka

Ponovo lavanda. Kupka sa esencijalnim uljima ili listovima ove biljke smanjuje stres i anksioznost. Pomaže i tuširanje aromatičnim gelom.

Maska za spavanje

Neki ljudi tvrde da im je mnogo lakše da zaspu ako blokiraju sve, pa i najmanje, izvore svetlosti. Maska za spavanje je najbolji izbor za to.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Saznajte

Hrskave korpice od kokosa punjene ukusnim svežim voćem zvuče kao savršen desert za toplije dane. Obavezno probajte čim uhvatite vremena za kuvanje. Recept