Menu 

Konoplja se u medicinske svrhe upotrebljava više od 5000 godina, a na žalost završila je u senci svoje “buntovničke” strane zvane – marihuana. Saznajte za šta je dobra konoplja i zašto je nepravedno stavljena u isti koš sa opojnim drogama.

O konoplji je potrebno znati neke osnovne stvari pre nego je osudite. Svaka konoplja sadrži psihoaktivni sastojak THC, oko 3 odsto. U pitanju su pretežno vrhovi listova ženske biljke, a muška nije psihoaktivna. Biljke, koje se ilegalno gaje za uživanje sadrže u vrhovima i do 30 odsto THC-a, dok industrijske sadrže čak i ispod 0,3 odsto.

Konoplju nazivaju i marihuana, trava, kanabis, ali kada se upoznamo sa njenim blagotvornim dejstvima uviđamo da tu grupu treba oštro podeliti.

Konoplja je vrlo korisna u indutriji taknine, platna, hartije, … Ali, uz pravilnu upotrebu i odabir (korišćenje konoplje sa vrlo niskim udelom THC-a) ona može da vrlo blagotvorno deluje na vaše zdravlje.

U nekim zemljama gajenje konoplje je zabranjeno, dok u drugim zasniva na razlikovanju tipa konoplje i udela THC-a. Uzgajivači industrijske konoplje vrlo dobro razlikuju ovu konoplju, od one uzgajane namenski za uživanje. Događalo se da vlasti unište velika polja konoplje, koja u sebi nije sadržavala ni 0,3 odsto THC-a, što znači da je u potpunosti bezbedna, a i vrlo zdrava.

Uprvo zbog tih blagotvornih svojstava konoplje, o kojima ćemo govoriti, širom sveta su često organizovani protesti sa ciljem da se konoplja legalizuje, ali, naravno, industrijska, sa ekstremno niskim udelom THC-a.

S druge strane postoje i oni ekstremniji, koji se pridružuju Svetskom maršu konoplje, gde se traži ukidanje zabrana i legalna upotreba ove biljke svim sferama, pa i za uživanje.

Mišljenja su, naravno, podeljena, ali svakako je veći broj ljudi koji su za legalizaciju konoplje, ali, kao što smo i napomenuli, isključivo industrijske (sa malim udelom THC-a) u sferi njene upotrebe u zdravstvene svrhe.

A i evo za šta su naučnici utvrdili da je konoplja dobra

– Ukoliko konzumirate industrijsku marihuanu nećete pasti na testu na droge, jer je udio THC-a zanemarljiv.

– Neki stručnjaci smatraju da je konoplja lek i hrana budućnosti, jer njene semenke obiluju omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, koje su važne za rad srca i imaju protuupalna dejstva.

– Semenke imaju ukus sličan orašastim plodovima i udahnjuju novi život salatama, prelivima, jogurtu, pahuljicama, žitaricama, hlebu.

– Od semenki možete napraviti puter, mleko, proteinski prah, pa i sapun.

– Zanimljivo je da je ova biljka vrlo otporna, nisu joj potrebni pesticidi niti neka hemijska zaštita, pročišćava zemljište na kom raste i ubija korov.

– Obično se u zdravstvene svrhe konzumiraju semenke. Konoplja je puna proteina i vlakana.

– Odlične su za mršavljenje, jer kada ih pomešate sa pahuljicama i jogurtom za doručak, osećaćete se siti mnogo duže i na taj način nećete “juriti” za grickalicama.

– Omega 3 masne kiseline u konoplji mogu da smanje rizik od kardiovaskularnih bolesti, snize krvni pritisak, pa i “sačuvaju” vas od Alchajmerove bolesti. Semenke konoplje su među retkim biljkama, koje važe za bogat izvor omega 3 masnih kiselina.

– Omega 6 masne kiseline stimulišu rast kose, održavaju kosti zdravima, regulišu metabolizam i potpomažu funkciju mozga.

– Ove semneke sadrže esencijalne amino kiseline, zahvaljujući kojima imamo bolju kontrolu mišića i naš organizam funkcioniše bolje.

Šta vi mislite? Da li treba vratiti industrijsku konoplju sa zanemarljivim udelom THC-a u upotrebu u zdravstvene svrhe, uključiti je u ishranu ili, ipak, ne? Da li ćemo moći kontrolisati njen uzgoj? Da li je moguće svesti proizvodnju samo na sertifikovane prozivođače i to podeliti ih na one koji proizvode konoplju u zdravstvene i one koji je proizvode u isključivo industrijske svrhe?

Piši!
Širi dalje!

3 komentara
 1. milovan

  Pa i duhan je stetan,a uzgajase.

 2. Ljubica Šakotić

  Slažem se sa inicijativom da se legalizuje proizvodnja konoplje u zdravstvene svrhe . Lično sam zainteresovana za upotrebu semena, a takođe za upotrebu ulja jer mi ćerka boluje od MS-a i ima epi napade. Podržavam inicijativu legalizacije.

 3. Gogec

  omoguciti proizvodnju i uzgajanje industrijske marihuane izdavanjem odredjenih sertifikata (poput sertifikata za organsku hranu).
  Sto se tice gajenja Sativa i Indica, dozvoliti samo najužim krugovima drzavnih zdravstvenih institucija zarad barem “eksperimentalnog” lecenja (znam da olaksava podnosenje bola, izuzetno deluje na simptome Tourettovog sindroma, a jedan od vise prirodnih derivata THC-a (Tetra-Hydro-8-Cannabiol) usporava rast plucnog raka (u slucajevima kad nista drugo ne moze pomoci).
  Ovim potezima se ni na koji nacin ne bi ohrabrilo “divlje” uzgajanje kanabisa za uzivalacke potrebe (o cijoj opravdanosti ne zelim da diskutujem u komentaru za ovaj clanak).
  I ono sto moram napomenuti da pre donosenja bilo kakvog suda, pa i na ovu temu, trebali bismo dobro sagledati i pozitivne i negativne posledice, i tek onda zauzeti valjani stav. Gogec

Napišite komentar