Menu 

Ako ste i vi jedna od onih osoba koji većinu svog radnog vremena provode ispred računara u sedećem položaju i muku mučite sa bolovima u donjem delu leđa onda ste na pravom mestu. Donosimo vam mnoštvo korisnih saveta kako da otklonite bolove u leđima bez upotrebe lekova.

Pre nego krenete sa prirodnim lekovima dobro oslušnite sopstvene simptome. Ako ste poprilično povređeni, ne možete da se krećete, osećate slabinu ili trnjenje u nogama pored jakih bolova onda se obavezno javite lekaru i ne lečite se na svoju ruku. U suprotnom, ako osećate standardni bol u donjem delu leđa uzrokovan sedenjem, onda možete probati neki od naših predloga.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Hladan oblog. Led je najbolji lek posebno ako se bolno mesto tretira u prvih 24-48 sati i to zato jer veoma uspešno snižava upalu. Iako mnogi tvrde da im topli oblozi pomažu, lekari ih ne preporučuju jer toplina u stvari pojačava upalu u prvih 48 sati. Nakon 48 sati ako vas još uvek boli možete se prebaciti na tople obloge.

Krećite se. Naša kičma se ne razlikuje od ostatka tela i namenjena je za to da se kreće. Kad vas bole leđa nemojte ležati, krećite se, normalno idite na posao, prošetajte psa. Nakon što vam bude bolje možete se vratiti i uobičajenim aerobnim vežbama kao što su plivanje, vožnja bicikla, samo ne preterujte, ne forsirajte se previše.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ojačajte mišiće. Kada bolovi prođu, da biste sprečili da se ponove trebalo bi da radite na mišićima koji podržavaju kičmu u donjem delu leđa. Najvažnije je da ojačate mišiće kukova, karlice i stomaka, na taj način oko kičme stavljate zaštitni korset i bolovi će biti neuporedivo manji.

Istezanje. Ako radni da provodite u sedećem položaju važno je da na svakih 20 minuta ustanete i istegnete se. Istegnite ruke, noge leđa, ako znate koristite neke jednostavnije joga položaje, ako ne, fokusirajte se na standardne vežbe istezanja nakon vežbanja.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Nabavite ergonomski nameštaj. Veoma je važno da vam stolica u kojoj provodite najviše vremena bude kvalitetna i anatomski oblikovana. Isto tako pazite na kojoj visini će vam se nalaziti monitor, u kom položaju miš i tastatura, sve to igra veoma važnu ulogu kad je u pitanju preventiva.

Pazite na držanje. Ako se dok sedite pogribite i ramena su vam opuštena i obešena onda će leđima biti puno teže da pridržavaju težinu tela. Budite posebno oprezni kako se držite kad dižete nešto teško. Nikad se ne saginjite iz struka već iz kolena.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Nosite ravnu i udobnu obuću. Ako većinu vremena provodite na nogama nipošto nemojte menjati komfor za izgled. Nosite isključivo ravnu, udobnu obuću sa anatomskim uloškom, po mogućnosti.

Rešite se loših navika. Pušenje povećava rizik od osteoporoze, a samim tim povećava rizik i od problema sa bolovima u leđima. Istraživanja su pokazala da pušači mnogo više pate od bolova u leđima od nepušača.

Pazite na kilograme. Pomoću zdrave ishrane i redovne vežbe držite pod kontrolom kilograme jer višak kilograma dodatno opterećuje kičmu što dovodi do bolova.

Lekovi. Ako baš ništa od navedenog nije pomoglo kao preventiva onda pokušajte sa nekim lekovima protiv bolova, ali ne uzimajte ništa jako. Probajte apirin ili ibuprofen koji deluju antiupalno. Takođe, možete probati neke od krema ili gelova na bazi peprminta, kapsaicina ili vražje kandže koji veoma efektno otklanjaju bolove u leđima.

Ako vam se jave neki od sledećih simptoma obavezno se javite lekaru:

  • Bol u donjem delu leđa je jak i ne prolazi ni nakon par dana, a bol se pogoršava kad legnete.
  • Osećate slabost ili obamrlost nogu i imate problema sa stajanjem ili hodanjem.
  • Nemate potpunu kontrolu nad crevima i bešikom.

Ovo mogu biti simptomi problema sa nervima ili nekog drugog ozbiljnijeg stanja i nikako ih ne lečite na svoju ruku već se čim pre javite lekaru.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar