Menu 

Spremili ste sve za prolećno čišćenje vašeg doma, ali šta je sa vašim telom? Nije reč o nikakvom “mejkoveru”, posetama kozmetičaru, detox tretmanima ili nešto slično. Reč je svakodnevnim sitnicama, kojima ćete unaprediti vaše zdravlje.

Zato zasučite rukave i kad završite sa sređivanjem kuće, sredite sebe.

Napokon je krenulo sveže voće i povrće, pijace su nam sve bogatije i šarenije i zato jedite sezonsku hranu, koja je mnogo ukusnija i bogatijia hranjivim materijama.

Isplanirajte i zakažite sve medicinske preglede ukoliko dugo niste bili. Svi znamo da je u izlečenju bolesti prevencija i rano otkrivanje jedna od najbitnij stavki (ovo se posebno odnosi na žene) zakažite mamografiju, PAPA test, kolonoskopiju, test za količinu minerala u kostima…

Izađite napolje! Napokon je granulo sunce i prestanite se zatvarati. Šetnja dobro utiče na kardiovaskularni sistem i sagoreva kalorije. Šetajte sa decom, prijateljima, kućnim ljubimcima. Vozite biciklo, igrajte odbojku, badminton. Ako i nakon posla imate mnogo obaveza po kući pešačite do posla i nazad neka vam to bude svakodnevna fizička aktivnost.

Pokušajte na mesec dana iz ishrane izbaciti sve pšenične proizvode za zdravlje srca, krvnih sudova i probave. Zamenite ih krompirom, rižom, kinoom i mahunarkama.

loptica

Neka vam glavni cilj ovog proleća bude kako da se „ na brzaka“ rešite stresa. Ako nemate vremena za meditaciju svaki dan vežbajte disanje. Zatvorite oči, duboko udahnite i brojite do pet u kritičnom trenutku. Ako ni to ne pomogne obavezno sa sobom nosite antistres lopticu.

OK, ova jedna stavka ima veze sa prolećnim čišćenjem kuće, ali je veoma bitna.

Operite svu posteljinu, deke, jastuke i jorgane pre početka sezone alergija, jer se, po stručnjacima, većina alergena krije upravo u posteljini i spavaćoj sobi.

Organizujte šminku, bacite sve što ne koristite i nabavite nove svetle i vesele tonove u skladu sa godišnjim dobom.

Kupite nove cipele, smanjite vreme provedeno pred televizorom, izbrišite sve stare mejlove, sredite poštu i spremni ste za srećno i veselo proleće!

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Ida Cadjenovic via Facebook

    pijem bas caj od kamilice…

Napišite komentar