Menu 

Postoji jedna izreka koja kaže da je sve ono što je zdravo ujedno i ružnog ukusa, a tome u prilog govori i činjenica da ajurvedska medicina za zdravlje preporučuju gorke namirnice za koje smatra da imaju lekovita svojstva i dobro deluju na organizam. Zašto je to tako?

Kada moderni eksperti pričaju o zdravoj hrani oni obično spominju dobro izbalansiranu dijetu te mešavinu proteina, ugljenih hidrata, vitamina i minerala na vašem tanjiru. S druge strane kad biste pitali ajurvedske isceljitelje oni bi vam rekli da je izbalansirana ishrana kada izvučete najbolje iz onoga za čim vaše nepce žudi.

3301541110_70c3c1dc38_o

Oni smatraju da je priroda svakog čoveka obdarila sa urođenom inteligencijom koja mu omogućava da odabere ono što je za njega zdravo. To znači kad je pet elemenata koji čine vaše tri osnovne doše u harmoniji vama se traži hrana koja će vas činiti srećnima. Odnosno kada ste srećni vi žudite za hranjivim tvarima i nema potrebe da u miligram merite proteine i ugljene hidrate, već da slušate svoje telo. Problem je što živimo u prilično stresnom svetu prepunom zagađenja i slobodnih radikala kojima smo svakodnevno izloženi tako da naš organizam često nije u tom dobrom balansu. Svi ovi faktori na neki način ometaju organizam da odabere ono što je za njega najbolje pa iz tog razloga posežemo za hranom koja za nas nije dobra. Tu mislimo na prerađene šećere, preženu hranu, slatkiše… Sva ova loša hrana izaziva brojne probleme sa zdravljem kao što su žgaravica, pojava bubuljica i akni i još mnoštvo upalnih stanja.

Da biste svom telu vratili tu prirodnu inteligenciju da bira zdrave namirnice Ajurveda preporučuje da vratite fokus na vaše ukusne pupoljke. Veažno je da vaš svaki obrok čini što više različitih ukusa.

Tačnije na tanjiru treba da bude najmanje šest osnovnih ukusa. Slatka hrana je obično bogata zdravim mastima, proteinima i ugljenim hidratima te vodom dok gorke namirnice sadrže više vitamina i minerala. To naravno ne znači da vaši obroci treba da sadrže neke teške deserte, masnu kiselu pavlaku ili takve namirnice. Svaki od ovih ukusa treba da bude zastupljen, ali u malim količinama. Postoje mnoga jela koja na jednom mestu sadrže nekoliko različitih ukusa, a pravi primer tome je indijski chutney, to su razni slatki, slani, kiseli ili ljuti džemovi koji spajaju najneverovatnije namirnice. Više o tome možete pročitati u tekstu “Chutney – pikantni džem”.

A šta je sa gorkim namirnicama, zašto one treba da budu sastavni deo svakog tanjira? Za početak, odmah da vam kažemo da gorko nikako ne znači i neukusno, odnosno nešto što ne možete progutati. Sigurni smo da se neke namirnice koje se po Ajurvedi smatraju gorkima već nalaze na listi vaših omiljenih.

Pod gorke namirnice spadaju:

 • Peskavica
 • Patlidžan
 • Zeleno lisnato povrće poput rukole, radiča, listova maslačka, kelja.
 • Gorka tikva
 • Brokoli
 • Cvekla
 • Kurkuma
 • Aloe vera
 • Ječam

2912992309_5c48b41411_z

Kako gorka hrana deluje na organizam?

 • Gorke namirnice stimulišu ukusne pupoljke te poboljšavaju protok zdravih enzima, žuči i probavnih sokova. Kad se hrana probavi na pravi način tada se i nutrijenti bolje apsorbuju u krvotok.
 • Većina gorkih namirnica sadrži minerale i vitamine. Na primer, kelj je bogat beta karotenom, kalcijumom, gvožđem, vitaminom C, kalijumom, magnezijumom i folatima.
 • Zahvaljujući velikoj količini vlakana, gorke namirnice deluju i kao pročistač organizma.
 • Komponente na bazi sulfura koje se u njima nalaze metabolišu masti i podstiču detoksikaciju jetre.

Svakoga dana trebalo bu da pojedete nešto gorko, jer se u toj gorčini krije zdravlje. Izbor je zaista veliki jer tu ne mislimo na namirnice koje od gorčine ne možete jesti već na one kojima se gorčina samo nazire u tragovima. Ako malo bolje obratite pažnju na ukuse, primetićete da se gorčina krije u mnogim namirnicama poput grejpfruta, limuna pa čak i bademima.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar