Menu 

Da biste se opustili, meditirali i odmorili mozak nisu vam potrebni posebni uslovi, posebna prostorija i potpuni mir. Otkrivamo vam kako da meditirate dok obavljate svakodnevne obaveze.

U današnje vreme kada je sve stvar brzine i jurcanja otkako ujutro otvorimo oči pa dok ne legnemo u krevet smo u pokretu, zatrpani obavezama, što poslovnim što privatnim. U celoj toj strci malo je onih koji imaju vremena da odvoje pola sata ili sat za meditaciju. Meditacija i molitva su dve stavke koje čak 85 osto ljudi koristi kao vrstu antistres terapije.

I pored mnoštva koji je praktikuju širom sveta, meditacija je kod nas još uvek na neki način tabu tema i retko ko će priznaati da je praktikuje. Stručnjaci kažu da postoji mnogo načina da praktikujete meditaciju za vreme svakodnevnih obaveza i to tako da niko ne primeti da meditirate.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-relaxing-ergonomic-chair-image8222456

Radite vežbe disanja. Za početnike, kada je u pitanju meditacija veoma je važno da naučite disati i praktikujete vežbe disanja. Sedite na stolicu, ispravite leđa, stavite stopala čvrsto na pod i jednostavno pratite kako vam se abdomen podiže sa svakim udahom. Ne menjajte ritam disanja, ono treba da bude potpuno prirodno. Ako vam je lakše da se fokusirate vrhove prstiju jedne ruke stavite na stomak.

Mirno sedite. Da biste meditirali ne treba da sedite na podu u turskom sedu sa rukama na kolenima i govorite ooooom, meditirati možete i u svojoj kancelarijskoj stolici, sve je stvar vežbe. Jednostavno sedite u stolici, umirite se, zatvorite oči i osetite pritisak na mestu gde se telo dodiruje sa stolicom. Primećujete li koliko se često pomerate da vam položaj bude udobniji i koji su to delovi tela u kojima ima najviše napetosti?

Fokusirajte se u predmet na radnom stolu. Odaberite neki predmet na vašem radnom stolu i fokusirajte se na njega pogledom, nemojte razmišljati o njemu i njegovoj svrsi samo ga pratite pogledom, ne razmišljajte o neredu na stolu i ne osuđujte se.

Pratite svoje misli. Zatvorite oči ili se zagledajete u predmet koji je nekoliko metara udaljen od vas, zatim obratite pažnju na tok svojih misli najmanje tri minuta. Ne donosite sud o svojim mislima i ne analizirajte već samo budite svesni šta je to čime ste zaokupirani ovih dana. Ako nekoliko puta u toku dana budete ovo radili mozak će biti odmorniji i produktivniji, a vi ćete se lakše fokusirati.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-couple-holding-hands-walking-park-image15421956

Igrajte se sa hranom. Iako vas je mama opominjala da to ne radite mi vam savetujemo upravo suprotno. Probudite ukusne pupoljke tako što ćete lizati lizalo i prebacivati ga sa jedne na drugu stranu u ustima aktivirajući što više osetila. Primetićete kako je ukus hrane kad je jedete na ovaj način drugačiji.

Šetajte u prirodi. Ako ste u mogućnosti, izađite iz kancelarije i prošetajte napolju samo da vam sunce ogreje kožu ili da osetite vetar. Sve ove veoma jednostavne aktivnosti pomoći će vam da se opustite, odagnate stres i da bez poteškoća nastavite radni dan.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar