Menu 

Novogodišnje odluke su nešto što se „poštuje dugi“ niz godina širom sveta. Neki ih donose radi reda, neki ih donose jer imaju dobar razloga za to, a istina je da ih se mali broj zaista pridržava.

Mi vam donosimo listu najgorih i najčešćih novogodišnjih odluka, koje začudo mogu da funkcionišu ukoliko pratite naše savete.

1. Postati član teretane

Januar je verovatno mesec kada teretane imaju najveći broj novih članova, ali već u aprilu njihov broj drastično opadne.

Ako zaista želite započeti sa vežbanjem napravite dugoročni plan. Počnite sa šetnjama ili nekom drugom lakšom aktivnošću koju ćete moći raditi sami u svom domu ili obližnjem parku. S vremenom polako pojačavajte intenzitet vežbe, a nakon nekoliko meseci, u maju, na primer, ukoliko ste još zainteresovani otvorite članstvo u teretani.

dreamstime_s_35460086

2. Dijeta

Ako sami sebi zacrtate cilj da ćete krenuti na dijetu velike su šanse da nećete uspeti ukoliko vam doktor ne kaže da morate. U startu odbacite pomisao na striktne dijete od kojih ćete vrlo brzo odustati.

Umesto dijete neka vam novogodišnja odluka bude zdravija ishrana i poboljšanje opšteg zdravlja. Razmišljajte o nečemu što ćete promeniti za ceo život, a ne o nečemu što ima rok trajanja. Čak i ako je vaš cilj gubitak određenog broja kilograma, veća je verovatnoća da ćete ga izgubiti ukoliko se odlučite na trajnu promenu ishrane nego na određeni dijetalni režim.

dreamstime_s_22561170

3. Provesti više vremena sa porodicom i prijateljima

Ovu odluku donose mnogi, ali samo mali broj se zaista pridržava. U današnje vreme provodimo puno vremena na poslu i obavljajući kućanske poslove da nam ostaje zaista malo vremena za one dobre stvari.

Da bi se pridržavali ove rezolucije napravite konkretan plan. Među vaše svakodnevne obaveze stavite veče igara sa prijateljima ili „dan za sestru“. Jedan dan nedeljno neka bude rezervisan samo za vaše najmilije, planirajte unapred.

dreamstime_s_1598933

4. Bolja organizacija

U današnje vreme malo je onih koji ne žele biti bolje organizovani, ali ako ste predugo patili od loše organizacije, malo je verovatno da će novogodišnja odluka to promeniti.

Pokušajte organizaciju razbiti na segmente i zapitati se kom segmentu je promena najpotrebnija. Da li je to vaš dom, auto ili kanclerija,…? Ako je vašoj kući preko potrebna bolja organizacija uhvatite se s njom u koštac deo po deo, prostoriju po prostoriju. Počnite sa organizacijom ormara, ili ladica pa se prebacite na veće projekte.

dreamstime_s_29257846

5. Manje stresa

Stres je sastavni deo života i jednostavno je nemoguće da ga se potpuno rešimo, ali zato bi mogli eliminisati neke nepotrebne stresove u našim životima.

Za početak pokušajte identifikovati ključne stvari koji izazivaju stres u vašem životu. Ako ih imenujete pokušajte razmisliti da li ih jednostavno možete prestati raditi. Možda je vreme da neke stvari jednostavno izbacite iz života. Ako to pak nije opcija onda naučite kako da se sa stresom nosite. Probajte neke od popularnih načina:

  • Fizička vežba
  • Masaža
  • Meditacija
  • Vežbe disanja
  • Joga
  • Thai chi
  • Muzika
  • Profesionalno savetovanje ili psihoterapija

dreamstime_s_9354820

6. Dovođenje finansija u red

Sopstvena finansijska situacija nikako ne bi trebalo da bude nejasna i bez obzira na ekonomsko stanje u državi vi ne bi trebalo da ste baš potpuno bespomoćni.

Kako god okrenete sve se svodi na brojove i precizno planiranje. Ova novogodišnja odluka zahteva zaista mnnogo posla i truda. Odredite dugoročne i kratkoročne ciljeve i precizno izračunajte, prihode, rashode i dugove. Odredite budžet i pridržavajte ga se bez odstupanja. Ako zaista želite uvesti promene unajmite finansijskog savetnika ili računovođu koji će vam pomoći.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar