Menu 

Bez obzira na to kako se osećate, koliko energije imate i da li vam je život baš tamo gde bi vi želeli da bude, bolest uvek može nenadano da se pojavi i poremeti vam planove. Mi vam otkrivamo neke skrivene simptome koji upućuju na ozbiljne probleme poput karcinoma jajnika.

Veoma je važno da prepoznate razliku između „normalnih“ bolova u karlici od onih koji signalizuju da nešto ozbiljno nije u redu.

Bolovi u karlici

7880799268_e2d64e471b_z

Bolovi u karlici mogu biti ukazivati na zaista mnoštvo stvari i ne treba odmah da pomislite na najgore. Bol u karlici može biti povezan sa crevima, debelim crevom ili bešikom. Upale urinarnog trakta obično počnu jako brzo i manifestuju se jakim bolovima i konstantnom neugodnošću. Upala slepog creva se može prepoznati oštrim bolom u donjem desnom uglu karlice, a obično je praćen mučninom, povišenom temepraturom i groznicom. Razne upale creva takođe izazivaju bolove koji su nešto konstantniji.

Sve te vrste bolova se drastično razlikuju od bolova koje uzrokuju mase na jajnicima.

Izrasline na jajnicima

Čak trinaest odsto žena u perimenopauzi se suočava sa rizikom od malignih izraslina na jajnicima, tkiva koje se obično nalazi na delovima koji pridržavaju matericu i jajnike. Rezultat toga je često oticanje ili uvećanje u karlici kao i potencijalni bolovi. Važno je napomenuti da većina masa ne uzrokuje rak jajnika niti neka druga teža obolenja. Većina benignih cista i ostalih vrsta masa su prilično česta pojava i normalan deo menstrualnog ciklusa odnosno ovulacije. U većini slučajeva su bezopasne te se same skupljaju i nestaju. Ostale pak se mogu ukloniti hirurškim putem. To se uglavnom odnosi na uvećane ciste koje ne prolaze same od sebe nakon jednog ili dva ciklusa. U tom slučaju lekari obično preporučuju detaljnije praćenje masa koje mogu dovesti do endometrioze ili neplodnosti. Simptomi ovakve vrste problema uključuju pritisak na creva ili bešiku te blokadu bubrega. Mlađe žene koje imaju ovakve simptome trebalo bi da se konsultuju sa lekarom ne bi li izbegle hronične bolove.

Bauchschmerzen / Abdominal pain

Rak jajnika

Mase ili izrasline na jajnicima mogu biti i mnogo ozbiljnije od navedenih obolenja, a javljaju se kod jedne od 70 žena. Baš kao i povišen krvni pritisak, rak jajnika naziva se i „tihim ubicom“ jer je simptome veoma lako pomešati sa nekim bezazlenim obolenjima. Ako bolovi u karlici dolaze u kombinaciji sa mučninom, grčevima, prolivom, povraćanjem, povišenom temperaturom ili naglim gubitkom kilograma, obavezno se javite svom lekaru. Ostali simptomi mogu uključivati zatvor, oslabljene mišiće karlice, bol sa strane ili u leđima kao i promene u vaginalnom krvarenju.

Upravo takva vrsta bolova koji su propraćeni nekim drugim simptomima može biti ozbiljnija posebno ako se pojavljuju više od 10 puta mesečno. Znanje je zaista moć i veoma je važno da budete informisani, pratite svoje telo, uočite prve promene i naravno odlazite na redovne preglede kod ginekologa.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar