Menu 

Iako se kao deo zdrave ishrane uglavnom preporučuje manja konzumacija masti, postoje slučajevi kada su masti organizmu neophodne. Otkrijte da li vam je potrebno više masti u ishrani.

Kada pogledamo sve one reklame koje prikazuju proizvode bez masti, teško da bi iko mogao pomiliti da masti u stvari mogu biti dobre za zdravlje. Nauka kaže da su masti po zdravlje čoveka jednako važne baš kao i dvevni unos voća i povrća i ostalih nutrijenata jer telu daju energiju, potpomažu razvoj mozga, upijaju vitamine i još mnogo toga.

Da li je potrebno da u vašu ishranu unesete veće količine masti saznaćete ako pročitate tekst do kraja.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-hungry-gluttonous-woman-eating-image6451557

Stalno ste gladni?

Ako osećate glad nedugo nakon obroka možda su vam neophodne masti. Dijetalne masnoće su poznate po tome što su zasitne i regulišu apetit, te ujedno sprečavaju prejedanje. Čak i male promene mogu napraviti veliku razliku. Umesto jogurta sa manje masnoće koristite onaj punomasni, za užinu jedite avokado i koristite prelive za salatu koji sadrže sir.

Hladno vam je?

Ako ste zimogrozni možda razlog tome leži u nedostatku masti. Masne ćelije u organizmu su zaslužne za održavanje toplote i zato se ljudi kojima fali masti često žele na hladnoću čak i tokom letnjih dana.

Uzimate suplemente i želite zdrave kosti, oči i srce?

Ako na dnevnoj bazi uzimate suplemente vitamina A, D, E ili K onda bi trebalo i da povećate unos masti jer će one poboljšati apsorpciju ovih vitamina. Ne brinite, ne preporučujemo vam da jedete slaninu za večeru, ali bademe za užinu i hranu bogatu omega 3 masnim kiselinama – svakako.

Mentalno ste iscrpljeni?

Ukoliko imate problema sa koncentracijom i borite se iz dana u dan, probajte umesto uobičajene užine pojesti sendvič sa lososom. Istraživanja su pokazala da omega 3 masne kiseline pronađene u pojedinim vrstama ribe, uljima i spanaću su od velike važnosti za mentalne i kognitivne funkcije. Čak su pokazale i sposobnost zaštite od nastanka Alchajmerove bolesti i depresije.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-woman-tired-work-image26880710

Koža vam je suva?

Ako vam je koža suva, peruta se i svrbi bez imalo griže savesti možete okriviti vaš način ishrane. Nedostatak masnih kiselina u organizmu može dovesti do upalnih stanja na koži (dermatitisa), a dokazano je da povećan unos omega 3 i omega 6 masnih kiselina smanjuje osetljivost na sunce i umanjuje upale na koži koje izazivaju akne. Isto tako suplementi esencijalnih masnih kiselina se preporučuju onima koji pate od psorijaze.

Bolujete od dijabetesa?

Možda zvuči pomalo kontradiktorno, ali istraživanja su pokazala da ishrana bogata mastima, a siromašna ugljenim hidratima može imati pozitivniji efekat na nivo šećera u krvi od ishrane koja isključuje masti. Stručnjaci preporučuju upotrebu zdravih masti kao što je manje masno meso, maslinovo ulje i orašasti plodovi. Isto tako preporučuje se izbegavanje belog brašna, bele riže i naravno šećera.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Jedan od najpoznatijih prirodnih lekova protiv povišenog holesterola je zob, ali zbog toga su ostale žitarice nepravedno zapostabljene jer i one imaju gotovo jednaka svojstva baš kao i zoben akaša. Jedno istraživanje je pokazalo da...