Menu 

Novo istraživanje sprovedeno u Italiji pokazalo je da e-cigarete mogu pomoći ljudima da ostave pušenje. Da li e-cigarete predstavljaju epohalno otkriće kad je u pitanju odvikavanje od cigareta?

Prema italijanskoj studiji, jeste. E-cigareta je uređaj koji radi na baterije, a koji onima koji ga koriste omogućava udisanje nikotinskog isparavanja, ne uključujući katran i ugljen monoksid. Polovina učesnika istraživanja je smanjila pušenje nakon upotrebe e-cigareta. Procenat onih koji su se potpuno odvikli od pušenja može se meriti sa rezultatima koje su neki postigli uzmanjem lekova, što je veoma dobar pokazatelj da e-cigarete mogu biti dobar način za odvikavanje od cigareta.

Dr Rikardo Polosa, jedan od autora istraživanja rekao je da ovaj proizvod može da se koristi kao neobičan način za kontrolisanje duvana.

Istraživanje je u početku pratilo stotine pušača, godinu dana.

Svi učesnici, bili su pušači koji nisu imali nameru da se odreknu pušenja u skorijoj budućnosti. Prva grupa koristila je e-cigarete koje sadrže 7.2 miligrama nikotina, dok je kod druge grupe nakon nekog vremena unos nikotina smanjen na 5.4 miligrama, a treća grupa je koristila e–cigarete bez nikotina, samo sa aromom duvana.

Rezultati na kraju istraživanja bili su sledeći. 13 odsto učesnika iz prve grupe je potpuno ostavilo pušenje, 9 odsto iz druge, dok su iz treće grupe, do kraja godine samo 4 odsto ispitanika uspeli da se reše ove loše navike.

Obzirom da još uvek nije dokazana potpuna sigurnost ovog uređaja, voditelji istraživanja kažu da je ovo veliki pomak, jer je ovo prvo veliko kliničko istraživanje vezano za e-cigarete i da tek treba da se nastavi sa radom koji će tačno utvrditi koliko nam e-cigarete pomažu u odvikavanju od pušenja i koliko su bezbedne po naše zdravlje.

Piši!
Širi dalje!
24 komentara
 1. Alen

  Meni su pomogle ….evo već godinu dana kako sam prestao.

 2. Gordana Kis Fitzgerald

  they helped me quit smoking, it has been 1 year since I quit and without them I don’t think I could have done it :)

 3. Gorica Petrović Bošković

  Pomazu ali i po koi put znaju i da eksplodiraju

 4. Senada Selimovic

  i ja sam jednostavno odlučila nema više cigareta i evo godnu dana sam nepušač uopšte mi ne nedostaju

 5. Slavica Simic

  Slažem se da treba samo reći da od danas ne pušim i tačka. Nema tu neke nauke. Samo dobra volja i stvar je gotova. Ja sam evo već godinu dana nepušač ( pušila sam skoro 30 god. ) Sada je to iza mene i mogu vam reći da se osećam fantastično.Probajte, verujte mi da VREDI. Pozdrav.

 6. Zorica Drčelić

  ostavila sam cigare samo tako.Rekla sam ukucanima da vise ne pusim i od decembra prosle godine zapalila sam pre sedam dana otprilike samo da vidim kako cu se osecati.Bolela me glava i vrtelo se ali mi se ne trazi da vise zapalim.Toliko o tome i ovo nije reklama vec istina.

 7. Stojadinovic Seky

  Samo dobara volja prestala sam ima 18 godina i vise me ne privlaci ,zahvaljujuci grip koja mi mogla da mi duvan doslovce zasmrdi probajte na taj nacin da se recite cigarete sretno

 8. Nada Vlahovic

  NE OSTAVLJA MI SE!

 9. Verica Vlaisavljević

  Samo cvrsta volja i sigurna odluka :)

 10. Dita Stamenkovic

  Pomazu ako hoces. Meni su pomogle, ima godinu i 4 meseca od kad sam prestala.

 11. Sonja Savić
 12. Jorgovanka Ivanovic

  Samo zelja da se to ucini je delotvorna. Nikakva pomagala. Kao za sve narkotike volja ide iz mozga

 13. Mirjana Stankovic

  ne mislim nista ja sam ostavila cigarete bez elektricne posle 28 god.aktivnog pusenja

 14. Dzavid Ramic

  Dzavid Ramic

 15. Danijela Stevanovic

  Nikakva korist od te elektricne cigare

 16. Ljiljana Blagojević Ex Ristićević

  pomazu stvarno, ali je potrebna i dobra volja :) ako covek sam sebe ubedi da ne moze da prestane, onda mu ni elektronske nece pomoci :)

 17. Sandra Ljujic

  kako za koga meni je uspelo zavisi od osobe da li zeli da ostavi…

 18. Biserka Kovac Ex Jovanovic

  Ja sam pokusala sa tim elek, cigaretam,,,,ali nema koristi!!!

 19. Vesna Todorov-Takov

  Laz !!!

 20. Kaća Dizdar

  Pomažu,provereno…

 21. Ena Muharemovic

  isto govno samo u drugom pakovanju

 22. Matilda Radovčić

  sve je u glavi…

 23. Jovanka Vujakovic Matijevic

  mislim da ne

 24. Djukic Tanja

  nmg

Napišite komentar

Zdravlje

U poslednje vreme IUD kontracepcija, ili ona koja se stavlja unutar same materice je prilično popularna, ali se postavlja pitanje da li je i sigurna kao što se...