Menu 

Raspoloženje je veoma promjenjljiva kategorija, posebno kod nas žena i u stanju je da se drastično mijenja tokom dana. U knjizi „The abs diet for woman“, autor David Zinczenko, tvrdi da je jedan od načina da se borimo protiv promena raspoloženja, hrana.  Sheknows sajt, je objavio listu njegovih saveta i trikova.

Kad vas uhvati neobjašnjiva tuga ovaj autor kaže da su šećer i čokolada najbolji izbor. Ali, ako želite malo duži učinak onda odaberite grickalice sa malo masti, malo proteina, a puno ugljikohidrata. Pojedite pecivo od celovitih žitarica i šaku svežih borovnica. Razlog ovome leži u činjenici da ako ugljikohidrati nisu pretrpani proteinima i mastima, aminokiselina triptofan može dospeti u mozak i pretvoriti se u serotonin.

hrana za podizanje raspoloženja

Malo ozbiljnije stanje od neraspoloženosti jeste depresija, a možete je olakšati uz pomoć omega 3 masnih kiselina kojom su najbogatije masnije ribe kao što su tuna, losos i haringa.

Ako ste pak bezvoljni i ništa vam se ne da, Zinczenko predlaže šolju vrele kafe, jer pola sata nakon što popijemo kafu nervni sistem živne i koncentracija se automatski poboljšava. Ipak, nikako se ne smete oslanjati na to da vas kofein odražava ceo dan. Zinczenko ne preporučuje više od tri šolje dnevno.

Sa umorom i nespavanjem stiže i omražena nervoza,  a uzrok tome pored nekvalitetnog sna i previše obaveza može da leži i u preobilnim večerama. Ograničite večernji unos kalorija na 500 i povećajte unos namirnica koje sadrže bakar, a namirnice najbogatije bakrom su piletina, avokado i banane.

Ukoliko osećate konstantan umor, a obavljanje svakodnevnih obaveza vam predstavlja problem, čak i kad se naspavate možda bi bilo dobro da posetite lekara jer uzrok umora može biti anemija (nedostatak gvožđa). Hrana pomoću koje prirodnim putem možete podići nivo gvožđa u krvi su žitarice, mahunarke i mnogobrojno sveže povrće. Takođe uosite dosta proteina životinjskog porekla govedinu, tamnu piletinu, ćuretinu, ribu. Saznajte i “Kako šećer utiče na emocije”.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Gljive spadaju u najvažnije plodove prirode, a mnogi smatraju da se u njima krije spas za mnoge bolesti današnjice. O tome zašto je važno da jedete što više gljiva...