Menu 

Od sunca se možete zaštiti odabranom hranom i podići odbrambeni zid zahvaljujući kojem se više nikada nećete vratiti sa kupanja sa opekotinama.

Već smo pisali o šejkovima i namirnicama, koje mogu da uveliko podignu nivo zaštite od sunčevih zraka (neki su tvrdili i da im više ni krema za sunčanje ne treba), a ovaj put donosimo recept za slatke kuglice, koje možete jesti celog leta i koje će vam zasigurno pomoći da vaša koža bude otpornija i bolje zaštićena od solarne UV radijacije. (Pročitajte i tekst Šejkovi kao kreme za sunčanje).

UV sunčevo zračenje iscrpljuje prirodni zaštitni omotač naše kože i izaziva oštećenja nastankom slobodnih radikala i oksidacije.

Ukoliko vaš organizam napunite protivupalnim nutrijentima, kao i onima koji imaju anti-oksidativno dejstvo ovaj proces možete usporiti i sprečiti opekotine.

Mnoga istraživanja su pokazala da postoji mnoštvo nutrijenata, koji mogu da vam pomognu da se odbranite od opekotina, a među njima su beta karoten, vitamin C, E, A i D, kao i selen.

Ulje avokada i kokosa su takođe dobri za ovu namenu. Leti bi trebali jesti što više sirove hrane ili malo obrađene. Pokušajte da smanjite unos šećera, pečenih namirnica, a na sto iznesite hranu bogatu omega 3 masnim kiselinama, zeleniš, voće i povrće, orašaste plodove i semenke. Većina ljudi, koji su prilagodili svoju ishranu na ovaj način gotovo nikada ne izgore na suncu, a neki od njih tvrde da uopšte više ne koriste kreme za sunčanje.

kremu za sunčanjeU ove kuglice – jestivu kremu za sunčanje, uvrštene su zdrave godži bobice (o kojima smo pisali detaljnije u tekstu Goji bobice – zdravlje s Himalaja). Sa njima dobijate paket vitamina C, E, slena, karotena i antioksidanata – vaša koža će sinuti i formirati odličan odmbrambeni štit.

Potrebno vam je: 1/2 šolje indijskog oraha, sirovog, 1/2 šolje brazilskog oraha, sirovog, 1/2 šolje kokosovog brašna, 1/4-1/2 šolje godži bobica, 2 kašike meda, 1 kašikica narandžine kore, narendane, prstohvat pahuljica od crvenih algi (možete ih naći u bio šopovima), 2 kašike chia semenki (natopljenih u 6 kašika vode na 10 minuta), malo soli, 1 kašika kakao praha (nije obavezno).

U seckalici za hranu usitnite indijski orah, brazilski orah i kokosovo brašno dok ne dobijete mešavinu u vidu prezli. Premestite je u posudu, dodajte ostale sastojke i sve dobro izmešajte. Probajte (dodajte još meda ili kakao praha ukoliko je potrebno) i od smese pravite 16 kuglica. I to je to. Probajte vašu jestivu kremu za sunčanje.

kremu za sunčanjeDa bi ste pojačali efekat zaštite napravite i koktel od zelenog čaja, godži bobica i lubenice. Potrebno vam je: 1 šolja komadića lubenice, 5 kockica leda, 1/4-1/2 šolje napitka od zelenog čaja i šake godži bobica.
Kuhajte 1 kašiku želenog čaja i godži bobice u pola šolje vode 10 minuta. Procedite i sačuvajte godži bobice, a listove zelenog čaja bacite.

Dobijeni čaj, bobice, lubenicu i kockice leda izmiksajte u bledneru. Napitku dodajte malo limunovog soka i krišku korena đumbira i služite sa ledom i listićem mente.

Da li bi ste probali ovakvu zaštitu od sunca?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Ove godine smo na onu pravu zimu čekali malo duže nego obično, ali ona nam je stigla u svom punom sjaju i sad treba malo da pripazimo na režim ishrane. Otkrivamo vam...