Menu 

Od sunca se možete zaštiti odabranom hranom i podići odbrambeni zid zahvaljujući kojem se više nikada nećete vratiti sa kupanja sa opekotinama.

Već smo pisali o šejkovima i namirnicama, koje mogu da uveliko podignu nivo zaštite od sunčevih zraka (neki su tvrdili i da im više ni krema za sunčanje ne treba), a ovaj put donosimo recept za slatke kuglice, koje možete jesti celog leta i koje će vam zasigurno pomoći da vaša koža bude otpornija i bolje zaštićena od solarne UV radijacije. (Pročitajte i tekst Šejkovi kao kreme za sunčanje).

UV sunčevo zračenje iscrpljuje prirodni zaštitni omotač naše kože i izaziva oštećenja nastankom slobodnih radikala i oksidacije.

Ukoliko vaš organizam napunite protivupalnim nutrijentima, kao i onima koji imaju anti-oksidativno dejstvo ovaj proces možete usporiti i sprečiti opekotine.

Mnoga istraživanja su pokazala da postoji mnoštvo nutrijenata, koji mogu da vam pomognu da se odbranite od opekotina, a među njima su beta karoten, vitamin C, E, A i D, kao i selen.

Ulje avokada i kokosa su takođe dobri za ovu namenu. Leti bi trebali jesti što više sirove hrane ili malo obrađene. Pokušajte da smanjite unos šećera, pečenih namirnica, a na sto iznesite hranu bogatu omega 3 masnim kiselinama, zeleniš, voće i povrće, orašaste plodove i semenke. Većina ljudi, koji su prilagodili svoju ishranu na ovaj način gotovo nikada ne izgore na suncu, a neki od njih tvrde da uopšte više ne koriste kreme za sunčanje.

kremu za sunčanjeU ove kuglice – jestivu kremu za sunčanje, uvrštene su zdrave godži bobice (o kojima smo pisali detaljnije u tekstu Goji bobice – zdravlje s Himalaja). Sa njima dobijate paket vitamina C, E, slena, karotena i antioksidanata – vaša koža će sinuti i formirati odličan odmbrambeni štit.

Potrebno vam je: 1/2 šolje indijskog oraha, sirovog, 1/2 šolje brazilskog oraha, sirovog, 1/2 šolje kokosovog brašna, 1/4-1/2 šolje godži bobica, 2 kašike meda, 1 kašikica narandžine kore, narendane, prstohvat pahuljica od crvenih algi (možete ih naći u bio šopovima), 2 kašike chia semenki (natopljenih u 6 kašika vode na 10 minuta), malo soli, 1 kašika kakao praha (nije obavezno).

U seckalici za hranu usitnite indijski orah, brazilski orah i kokosovo brašno dok ne dobijete mešavinu u vidu prezli. Premestite je u posudu, dodajte ostale sastojke i sve dobro izmešajte. Probajte (dodajte još meda ili kakao praha ukoliko je potrebno) i od smese pravite 16 kuglica. I to je to. Probajte vašu jestivu kremu za sunčanje.

kremu za sunčanjeDa bi ste pojačali efekat zaštite napravite i koktel od zelenog čaja, godži bobica i lubenice. Potrebno vam je: 1 šolja komadića lubenice, 5 kockica leda, 1/4-1/2 šolje napitka od zelenog čaja i šake godži bobica.
Kuhajte 1 kašiku želenog čaja i godži bobice u pola šolje vode 10 minuta. Procedite i sačuvajte godži bobice, a listove zelenog čaja bacite.

Dobijeni čaj, bobice, lubenicu i kockice leda izmiksajte u bledneru. Napitku dodajte malo limunovog soka i krišku korena đumbira i služite sa ledom i listićem mente.

Da li bi ste probali ovakvu zaštitu od sunca?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Da je mediteranski način ishrane veoma zdrav i da se smatra dijetom koja obezbeđuje dugovečnost to smo već znali. Ali, jeste li znali da je mediteranska dijeta i veoma efikasan lek protiv depresije? Piši!