Menu 

Loše prehrambene navike su glavni razlog zašto imamo višak kilograma i mnoge probleme sa zdravlje. Mi vam donosimo veoma jednostavne savete kako da promenite loše prehrambene navike.

U loše prehrambene navike spadaju jedenje u hodu, brza hrana, ponoćni zalogajčići i još štošta i mnogo ih je lakše promeniti nego što vi mislite. Posebno kad na svojoj strani imate Lifepressmagazin sa svojim savetima.

dreamstime_s_19819787

Koliko često se uhvatite da jedete u hodu i žurite da nešto prezalogajite ne bi li stigli na vreme na sledeću obavezu? Jedenje u hodu obično znači i prebrzo jedenje koje nikako nije zdravo za našu probavu. Čoveku je potrebno najmanje 20 minuta vremena da pojede jedan obrok. Sjednite u auto ako nemate vremena za nešto drugo i nemojte kretati dok ne pojedete.

Ako prebrzo jedete signali iz stomaka ne stignu reći mozgu da ste siti, pa u većini slučajeva dolazi do prejedanja i unošenja mnogo veće količine hrane od potrebne. Tek 30-60 minuta nakon jela možemo biti zaista sigurni da li smo siti ili ne.

Druga loša prehrambena navika su sigurno ponoćni zalogaji. Uživanje u slatkišim i ostacima hrane u kasnim večernjim časovima je obično rezultat dosade, samoće ili način da odagnamo sav stres koji nam se desio u toku dana. Kasni obroci se uglavnom odvijaju pred televizorom kada deca i ostali ukućani spavaju.

Jedan od načina da se rešite ove navike ili da je barem učinite zdravijom jeste da napravite zalihe zdravih grickalica. Izbacite slatkiše i zamenite ih voćem, jogurtom i orašastim plodovima.

Ako ste prezaposleni i svaki slobodan trenutak vam predstavlja luksuz onda sigurno često dolazite u situaciju da jedete brze i obilne obroke. Ovo je gotovo postala normalna sakodnevica većine ljudi, jer je tempo života takav da malo ko ima vremena da napravi ručak, sedne, jede i uživa.

Ako baš ne možete da nađete vreme za pravi obrok, kad je brza hrana u pitanju pokušajte da naručujete manje porcije i to za 15 do 25 odsto manje od vaših uobičajenih. Ako mislite da vam to neće biti dovoljno da se najedete varate se, osećaj sitosti će doći 30 minuta nakon obroka.

Mnogi ljudi u želji da uštede vreme za ručak dok su na poslu, prave obroke menjaju kaloričnim grickalicama i nezdravom hranom, što nikako nije dobra opcija. Najgore od svega je što vas slatkiši neće dugoročno zasititi i dok dođete kući ponovo ćete biti gladni i velika je mogućnost da ćete tražiti nešto da jedete i prije nego dođe vreme za večeru.

dreamstime_s_26615200

Planirajte zdrave obroke za posao, ponesite ručak od kuće koji će sadržati nutrijente koji će vas zasititi, a za međuobrok grickajte orašaste plodove ili zdrave proteinske pločice.

I na samom kraju kao lošu prehrambenu naviku ne možemo, a da ne spomenmo hranu za utehu. Sledeći put kad budete prolazili kroz težak životni period, svaki put kad bi poželeli tugu utopiti u kolačima i masnoj hrani vi pozovite prijatelja i kažite mu šta vas muči. Povežite se sa ljudima putem interneta ili jednostavo na bilo koji način odvratite sami sebi pažnju od jela.

Imate li vi neke od ovih loših prehrambenih navika?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Bob je sigurno jedna od najstarijih poznatih namirnica, koristili su je drevni Grci i Rimljani, a dan danas je sastavni deo mediteranske ishrane. Bob spada u porodicu graška ima karakterističan ukus i mnoga lekovita svojstva.