Menu 

Održavanje zdravlja creva i probave nije tako jednostavno kao što se čini. Ako redovno uzimate probiotike, ali pored toga pušite i pijete alkohol niste napravili apsolutno ništa. Ne postoji magična pilula koja će vam pospešiti zdravlje creva, neophodno je da promenite životne navike.

Ako želite pospešiti zdravlje creva, poslušajte savete nutricionista.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-small-salads-image2970517

Jedite nekoliko manjih obroka dnevno. Prejedanje nije dobro niti za meabolizam, niti za održavanje telesne težine, ali ni za zdravlje creva. Tokom dana si obezbedite nekoliko manjih obroka i obavezno za vreme i između njih pijte dosta tečnosti.

Neka vam prioritet budu celovite namirnice. To znači da bazirate vašu ishranu na voće, povrće, orašaste plodove i mahunarke. Neka svaki vaš obrok sadrži neke od nmirnica koje spadaju u ove grupe.

Jedite hranu bogatu probioticima. Svakodnevno jedite hranu bogatu takozvanim živim kulturama. Neka se na vašoj trpezi nađe jogurt, kefir, miso supa ili tempeh. Tražite namirnice koje na sebi imaju oznkau probiotici ili aktivne kulture.

Vlakna od velike važnosti. Što više vlakana u ishrani to bolje zdravlje creva i celog probavnog sistema. Neka se u vašoj ishrani nađe 25-28 grama vlakana dnevno.

Smanjite unos šećera. Rafinisani šećeri podižu nivo kiselosti u organizmu i podstiču ga da proizvodi više žuči, a pojedine bakterije se hrane žuči i šećerima. Upravo iz tog razloga previše šećera može izazvati neravnotežu između dobrih i loših bakterija u organizmu.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-adult-woman-relaxing-spa-salon-hot-stones-back-beauty-treatment-therapy-image34563335

Opustite se. Stres je jedan od čestih uzroka problema sa probavom i zato da biste pospešili zdravlje creva potrebno je da se posvetite sebi, da se opuštate i radite stvari koje vas oslobađaju od stresa.

Spavajte 7-8 sati. Spavanje ne samo da reguliše lučenje hormona u crevima već doprinosi osećanju sitosti i zadovoljstva. Takođe, dobar san jača imuni sistem koji uveliko ispašta ako imamo manjak

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Leto je zaista omiljno godišnje doba većine nas, ali ono sa sobom nosi i mnoštvo manjih i većih opasnosti. Zato budite spremni i napravite svoj pribor za prvu pomoć leti. Piši! Širi...