Menu 

Razlog nesanice uglavnom ne leži u fizičkom već u psihičkom problemu i načinu života. Evo nekoliko saveta kako da umirite misli pred spavanje.

Ako ste tokom dana veoma zaposleni i imate gomilu obaveza velika je verovatnoća da ćete pred spavanje razmišljati o svom životu i odlukama jer je to u stvari jedino vreme koje provodite u miru i tišini bez ometanja i skretanja pažnje. To je jedan od predznaka da se ne nosite najbolje sa problemima tokom dana. Pokušajte rešavati stvari u hodu, ne samo one poslovne već i privatne. Nemojte ih zanemarivati i ostavljati za kasnije. Odvojite najmanje pola sata u toku dana da razmislite i pokušate pronaći rešenje za probleme kod kuće, ili na poslu. Ništa ne ostavljajte za sutra i tako ćete verovatno imati spokojniji san.

Postoji izreka da se svi problemi čine manjima ukoliko se kažu na glas. Ako nemate s kime da podelite vaše probleme vi ih pred spavanje napišite na parče papira ili u neki dnevnik. Vratite se u školske dane, zašto da ne? Zapisivanje je mnogim ljudima pomoglo da lakše i bezbrižnije zaspu. Možda vam se tokom pisanja samo javi rešenje problema, a možda shvatite koliko su ti problemi beznačajniji nego što se vama čine. Nemojte cenzurisati svoje misli, napišite i najmanju sitnicu koja vas muči makar to bila i loša kafa u omiljenom kafiću.

Ako vam mrak vaše sobe i krevet predstavlja jedino mesto da izvrtite film celog dana koji je iza vas i umesto opuštajućeg mesta postalo mesto gde se borimo sa anksioznošću i lošim mislima možda je vreme da promenite mesto spavanja. Sigurno vam se više puta desilo da se vratite u spavaćoj sobi, odete u dnevni boravak i zaspete na kauču u sekundi. Čim vas obuzmu loše misli prošetajte i lezite u drugu sobu. Ovo u početku može značiti da ćete više vremena tokom noći biti budni i provesti u hodanju nego spavanju, ali je siguran put do potpunog izlečenja, jer ćete nakon nekog vremena prestati povezivati spavaću sobu sa nagomilanim lošim mislima pred spavanje.

Još jedan od veoma dobrih načina za bezbrižniji san jeste da zaposlite mozak pre spavanje. Iako se gledanje televizora ne preporučuje baš uvek, pokušajte i sa tim ako mislite da će vas uspavati. Čitajte knjige i na kraju svake stranice zatvorite oči i razmislite o onome što ste čitali.

Na kraju krajeva uvek o svojim problemima možete pričati sa svojom porodicom i prijateljima, kažite im šta je ono što vas tišti i ne da vam da spavate, možda će vam neki njihov savet pomoći, a možda će sam taj proces „olakšavanja duše“ biti dovoljan da ponovo spavate kao beba.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Jasmina B. Ilić

    uzmete i radite nesto, i nemate problem sa mislima….zaspite kao beba suvise umorni da lupate glavu i brinete. ili smislite resenje, ili se ostavi corava posla, dzabe brines ako nista ne preduzimas da resis…

Napišite komentar

Zdravlje

Domaća supa protiv prehlade, med protiv kašlja, šećer protiv štucanja… Je li i vama baka savetovala slične mere opreza? Piši! Širi dalje!