Menu 

„Čaša vina posle ručka nije ništa strašno“, složili bi se mnogi lekari i nutricionisti. Ipak, oni drugi tvrde da nam odricanje od alkohola donosi mnogo toga dobrog za naše zdravlje. Evo i šta.

Pred nama je period slavlja. Polako počinje sezona slava, proslava Nove godine i verskih praznika, a u tom periodu većina nas pomalo otpusti kočnice, ne marivši preterano za količinu alkohola koju unosimo. Mi vam danas donosimo veoma dobre razloge zašto bi i u predstojećem periodu trebalo da razmislite o potpunoj apstinenciji od alkohola.

By: Ludo

By: Ludo

1. Neka vam prvo na pameti bude misao da alkohol deblja i to ne samo zbog kalorija koje sadrži. Jetra je glavni organ zadužen za detoksikaciju, sagorevanje i izbacivanje masti, a ujedno rešava telo hormonalnog otpada. Igra veliku ulogu u postizanju hormonalnog balansa u organizmu, jer kontroliše proizvodnju pojedinih hormona kao što su hormoni štitne žlezde, dok kortizol (hormon stresa) razgrađuje.

Studija sprovedena 2006. godine pokazala je da konzumiranje alkohola i droga izaziva abnormalnosti na radu jetre što izaziva sporije sagorevanje masti i dovodi do prevelikog zadražavanja iste u organizmu. Nakon nekog vremena nakupljene masnoće mogu sprečiti normalan rad jetre.

2. Alkohol ne samo da sprečava sagorevanje kalorija već iscrpljuje i zalihu određenih vitamina u organizmu, ostavljajući ga u nedostatku ključnih nutrijenata. Ovo se posebno odnosi na vitamine iz porodice B koji su ključni za efikasnu borbu protiv stresa. Vitamin B je neophodan za eliminaciju alkohola iz organizma. Vitamin B6 za 50 odsto reguliše simptome mamurluka, a ženama se preporučuje da svaki put nakon burne noći uzimaju suplemente B kompleksa što smanjuje rizik od nastanka raka dojke povezanim za konzumacijom alkohola. Istraživanja čak pokazuju da žudnja za alkoholom može da znači nedostatak vitamina B i cinka u organizmu.

3.Iako vam se čini da nakon što popijete veće količine alkohola spavate kao beba, možda vas iznenadi činjenica da san pod dejstvom alkohola nije ni približno kvalitetan kao što vi to mislite. Iako vas alkohol uspavljuje taj efekat je obično kratkog veka.

Pored toga, alkohol može izazvati ozbiljnije probleme sa spavanjem. Može uticati na vreme koje vam je potrebno da zaspite.

4.Obzirom da može izazvati dehidraciju i nedostatak vitamina, jasno vam je da alkohol ne utiče baš najbolje na izgled vaše kože i proces starenja. Preterano konzumiranje alkohola nakon određenog vremena izaziva proširenje krvnih sudova na licu posebno oko nosa, a crvene izražene vene u obliku paukove mreže nisu baš oku ugodne, morate priznati. Što više pijete – vene se više šire. Alkohol, takođe može uzrokovati neuravnotežen nivo estrogena i testosterona u organizmu, što ima veoma negativan učinak na vašu kožu jer stimuliše proizvodnju masnoća koje izazivaju bubuljice.

Možda vam iz ove perspektive biranje vode umesto vina ne deluje najprivlačnije na svetu, ali gledajte dugoročno i zamenite alkohol nekim zdravijim izborom.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Sava

    Besmislene “novotarije” novopečenih “naučnika”!

    Mogao bih da se složim sa delovima napisanog u slučaju redovnog i prekomernog konzumiranja alkohola, no to se već graniči sa alkoholizmom što je bolest. Umereno i povremeno uzimanje sigurno nije štetno, što istorija jasno pokazuje i dokazuje. Sigurno da čaša dobrog vina ili čašica rakije nikome neće naškoditi!

Napišite komentar

Zdravlje

Prokelj je povrće pomalo gorkastog ukusa zbog koga je pomalo zapostavljeno i ređe se koristi od nešto „slađih“ rođaka karfiola i brokolija. Sigurni smo da ćete nakon čitanja ovog teksta odmah otrčati u potragu za...