Menu 

Svaki dan smo izloženi delovanju štetnih toksina, trovača zdravlja, koji narušavaju naše zdravlje. Iako ih ne možemo u potpunosti izbeći, možemo ih kontrolisati uz malo truda.

Vazduh

Rećićete da lupamo – pa, kako mi možemo kontrolisati vazduh? Razmislite malo, možda i možemo. Govorimo prvenstveno o isparavanjima koja udišemo svakodnevno. Recimo, možete odmah prestati da koristite lak za kosu, čija su ispravanja tako štetna da se trudnicama strogo savetuje da beže od njih. Loše deluje i udisanje isparavanja iz laka za nokte i acetona, benzina, sredstava za čišćenje, alkohola (pročitajte i tekst – Da li biste pušili pivo? Novi trend – inhalacija alkoholom), boja, farbi, pesticida i veštačkih đubriva, …

Neke od ovih izvora toksina možete izbeći, a ako vas posao veže za njih pokušajte da se što bolje zaštitite – nosite maske preko nosa i usta, zaštitite ruke (jer toksini ulaze i putem kože), …

Voda i hrana

Posebno pazite kakvu ribu kupujete, jer su nam mora zagađena, a poreklo ribe na tržištu upitno. Najbolje je da sebi nađete nekog dobrog ribara, koji peca u čistim rekama i jezerima.

Voda već odavno nije ono što bi trebala biti – čista i pitka. Najčešće je puna hlora i raznih bakterija. Najpametnije je da investirate i kupite filtere za vodu. (Pročitajte ).

Obratite posebno pažnju na ishranu, preko koje, na žalost, unosimo mnogo šetenih materija u organizam. Obrađena, masna hrana, šećeri, brza hrana – sve to može nam za kratko vreme trajno narušiti zdravlje.

Koristite što više sirove hrane, svežeg voća i povrća, trudite se da kupujete organsku ili bar proverenu lokalnu hranu. Manje koristite mikrovalnu rernu i češće jedite bar polusirovu hranu.

Izbacite ulja uljane repice, soje i kukuruza iz ishrane, jer se najčešće dobijaju od GMO povrća. Takođe, proverite i kakvo meso kupujete.

Pravilnom ishranom i povremenom detoksikacijom organizma možete telo održavati zdravim i redovno čistiti toksine, koji svakodnevno dospevaju u vaš organizam. Sirova hrana, povrće (posebno ono tamno zeleno) trebalo bi da čini 30 do 40 odsto vaše celokupne ishrane. Ne samo da je to odlično za zdravlje, već poboljšava probavu i podiže nivo energiije. Pravite i ukusne smoothie napitke, ali ne zaboravite i na kiseli kupus, jogurt, kefir, jabukovo sirće, vodnjiku, beli luk, …

Povremeno pijte čaj od korena maslačka, koprive, zeleni i druge čistače jetre, krvi i celokupnog organizma.

Elektronske spravice i kozmetika

Trudite se da pređete na organsku i što prirodniju kozmetiku ili izgradite svoju domaću “kuhinju za lepotu”. U LifePress magazinu smo napisali mnoštvo tekstova, koji govore o tome kako da napravite potpuno prirodne kozmetičke preparate kao i kako da iskoristite prirodna ulja, čajeve i biljke za negu kože i kose.

U eri vladavine elektronskih spravica čini se da od njih teško možemo pobeći. Ali, morate priznati da ste i sami malo krivi, jer, sigurni smo, kupujete mnoštvo novih spravica, koje vam zaista ne trebaju, a koje zrače i štete vašem organizmu. Držite mobilne telefone, laptope, računare, WiFi uređaje bar 2-3 metra daleko od vas kada spavate.

Da li ste svesni ovih “toksičnih” opasnosti? Imate li neke svoje metode- kako se pazite?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Bob je sigurno jedna od najstarijih poznatih namirnica, koristili su je drevni Grci i Rimljani, a dan danas je sastavni deo mediteranske ishrane. Bob spada u porodicu graška ima karakterističan ukus i mnoga lekovita svojstva.