Menu 

Početak proleća je uvek varljivi period u godini kada smo nešto skloniji prehladama, stomačnim virusima i ostalim neugodnim pojavama. Ako želite dodatno osnažiti svoj imunitet onda obavezno pratite neke od najboljih saveta nutricionista koji će vam u tome sigurno pomoći.

Na pragu novog proleća je veoma važno da ubrzate metabolizam i osnažite imunitet, a da biste to uradili nisu vam potrebne neke velike životne promene. Evo šta kažu nutricionisti.

Jedite chia semenke. Ove sitne crne semenke su veoma zdrave, smatraju se najboljom namirnicom za mršavljenje jer obnavljaju mišiće i donose osećaj sitosti. Dve kašike chia semenki sadrže oko 4,5 grama čistog biljnog proteina, 5 g omega 3 masnih kiselina i 11 g dijetalnih vlakana. Pored toga ciha su bogate vitaminom C, mineralima i fitonutrijentima, a u ishranu ćete ih sasvim lako uvrstiti. Dodajte ih u ovsenu kašu, pomešajte ih sa jogurtom ili ih jednostavno sipajte u salatu.

5171858070_92d8722581_z

Neka se borovnice nađu na vašem stolu. Iako im još uvek nije sezona borovnice moraju biti vaš izbr voća ako želite ojačati imunitet. One su siromašne kalorijama, zasićenim mastima, holesterolom i natrijumom što je veoma dobro za zdravlje srca i krvnih sudova. Bogat su izvor vlakana i vitamina E.

Kokosovo ulje. Istraživanja su pokazala da određena vrsta kiseline koja se nalazi u kokosovom ulju rastvara masnoće i s vremenom, potencijalno ubija viruse. Kokosovo ulje je dokazano veoma snažan antibakterijski agens posebo kad je u pitanju nega kože, sadrži zdrave masti ima antivirusna i antibakterijska svojstva što ga čini snažnim dodatkom za jačanje imuniteta.

Zeleniš. Kada kažemo zeleniš tu mislim na svo povrće koje je jarko zelene boje, od morskih algi pa sve do spanaća. Zeleniš je veoma bogat fitonutrijentima, vlaknima, antioksidantima, amino kiselinama, vitaminima i enzimima koji potpomažu bolju probavu i asisitiraju organizmu kod izbacivanja toksina iz tela. Isto tako, poznato je kako zeleniš pomaže kod snižavanja holesterola, učestvuju kod razbijanja proteina i kod oporavka tkiva i mišića. U ovo vreme već možete naći sveži zeleniš na tržnicama i obavezno ga kupite.

3164631412_9122178064_z

Voda. Niti jedan tekst o savetima za zdrav organizam jednostavno ne može proći bez pomena hidratacije. Voda je ključna stavka da bi vaš organizam funkcionisao kako treba i to nikad nemojte zanemariti. Zbog dobre hidratacije vaša koža će izgledati zdravo i sveže, a imunitet će biti jači.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar