Menu 

Nekad su one najkorisnije stvari i saveti više nego prosti i jednostavni. Upravo takvi su ovi koje ćemo vam dati za očuvanje zdravlja zuba. Prosto k’o pasulj, a veoma efektno.

Svi znamo da nam slatkiši, gazirana i voćna pića mogu oštetiti gleđ. Na zube loše ne utiče samo nezdrava industrijski prerađena hrana već i ona za koju nikad ne bismo pomislili da može biti štetna, kao što je citrusno voće, posebno grejpfrut i narandža. Vremenom, oštećena zubna gleđ može izazvati bol i osetljivost zuba na toplo i hladno i na samom kraju može promeniti boju zuba i dati im onu mrsku žućkastu nijansu.

Na svu sreću postoje više nego jednostavni načini koji će vam pomoći da preventivno delujete na oštećenje zubne gleđi.

dreamstime_s_33044888

1. Nemojte četkati zube najmanje sat vremena nakon što ste jeli neku kiselkastu hranu. Mislite da nema smisla? Nakon jedenja hrane koja sadrži kiselinu, zubna gleđ je najmekša i ako je u tom trenutku četkamo samo pospešujemo njeno oštećenje.

2. Ako su vaša slaba tačka voćni sokovi i gazirani napici pokušajte da ih pijete na slamčicu što češće i nemojte tečnost zadržavati u ustima već odmah gutajte. Što manja izloženost zuba kiselinama to bolje. Poželjno je i nakon ovih štetnih napitaka popiti vodu da isperete ostatke kiselina.

dreamstime_s_14560170

3. Kupite četkicu za zube koja je mekana, a čak i u tom slučaju nikad zube ne četkajte previše čvrsto i energično.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Da li ste ikada davali krv? Pored toga što na ovaj način činite humano delo, možete spasiti nečiji život, vi činite uslugu i za svoje zdravlje. Piši! Širi...