Menu 

Koliko puta ste trpili nesnosnu bol, a nigdje pomoći u kući? A, niste bili ni svjesni da se “mali doktori” kriju u vašem domu.

Oslobodite se različitih bolova uz nekoliko običnih stvari, koje uvijek imate u kući, poput žalfije, zobene kaše ili paradajza.

Protiv pečlinjih uboda

Sredstvo za čišćenje prozora pokazalo se kao odličan borac protiv otoka i boli nastalog pčelinjim ubodom. Prvo uklonite žaoku (ako je ostala) i onda našpricajte ubodnu ranu. Ali, koristite samo ono sredstvo za čišćenje prozora sa amonijakom, a nipošto koncentrovani proizvod.

Zobena kaša

Vodene ospice i otrovni bršljan mogu izazvati strašan svrab. U tom slučaju mogla bi vam pomoći opuštajuća, topla kupka sa zobenom kašom. U blenderu sameljite jednu šolju zobenih pahuljica, dok se ne pretvore u prah. Uzmite gazu ili čak štramplice (odrežite nogavicu) i u nju stavite zobeni prah, zavežite u kuglicu i okačite na slavinu, tako da voda teče preko te kuglice. Na taj način napunite kadu toplom vodom i lezite u nju 30 minuta. Kašu ili prah možete staviti i direktno na mjesto sa osipom i svrabom.

Paradajz protiv oteklina

Ovo povrće dobro zadržava toplotu i hladnoću. Ako trebate toplu oblogu, skuhajte paradajz, umotajte ga u peškir i stavite na bolno mjesto, a za hladnu oblogu, umjesto kuhanja stavite ga u frižider.

Ogrebotine, žuljevi i bokvica

Protiv ogrebotina, pa čak i mačijih, sporozarastajućih, poparite svježe listove bokvice i stavite ih na ranu. Žuljeve liječite jednostavno ako stavite list bokvice u cipele, do rane ili otekline. (A kako da se borite protiv opekotina pogledajte ovdje)

Upaljeno grlo

Za bolno grlo i “grebanje” u usnoj duplji spas je žalfija, sa čijim čajem možete ispirati grlo. A, još ako imate i meda, efekat je mnogo bolji. Skuvajte jači čaj od žalfije (ostavite da stoji poklopljen 20-tak minuta), procijedite, dodajte kašiku meda i ispirajte grlo četiri puta dnevno po pet minuta.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Ako je vjerovati istraživanjima placebo spavanje zaista djeluje. Ako samo dovoljno čvrsto vjerujete da ste se naspavali to popravlja funkciju mozga i čini vam se da ste odmorni. Piši! Širi dalje!