Menu 

Oko konzumacije jaja uvek postoje neke nedoumice i kontroverze, jedni kažu da su zdrava drugi tvrde da su zdrava jedino ako se konzumiraju umereno, a mi vam danas odgovaramo na neka najčešće pitanja kad su u pitanju jaja.

Jedna od najvećih nedoumica kad je u pitanju konzumacija jaja je svakako ona da li je zdravije jesti celo jaje ili smao žumance.  Žumnca su već decenijama na lošem glasu te ih povezuju sa debljanjem i srčanim bolestima, ali to je zaista daleko od istine. Stručnjaci tvrde da su jaja veoma nutritivna hrana i svom organizmu uskraćujete mnoštvo nutrijenata ako se odričete žumanaca. Donosimo vam nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo da jedete isključivo cela jaja.

15490122507_177a6e3f26_z

Belanca nemaju dovoljnu nutritivnu vrednost. Konzumiranjem isključivo belanaca može doći do nedostatka biotina. Belanca sadrže avidin, supstancu koja se vezuje za biotin. Zbig nedostatka biotina u žumancima, avidin iz belanaca se vezuje za biotin u organizmu što može dovesti do nedostatka istog.

Žumanca čuvaju nutrijente. Ne smao da su bogata vitaminima B, omega 3 masnim kiselinama i vitaminom D te proteinima, žumanca su bogata amino kiselinama koje su organizmu potrebne za normalan hormonalni balans.

Žumanca ne utiču na povišen holesterol. Ovaj mit je potpuno netačan iako smo sigurni da mnošto vas koji čitate ove redove još uvek verujete u njega. Naučno je dokazano da jedan ili dva žumanca ni u kom slučaju ne utiču na nivo holesterola u krvi, a British Medical Journal je zaključio da konzumacija žumanca nije povezana sa povećanim rizikom od moždanog udara ili srčanih obolenja.

15492912663_eb48f5590f_z

Cela jaja ne utiču na gojaznost. O jajima treba da mislite ka savršnoj prirodnoj namirnici u koju su složeni svi zdravi nutrijenti  i nema nikakve potrebe da se plašite konzumacije jaja. Jedino je važno da kupujete pasterizovana, organska jaja za koja je dokazano da imaju za 1/3 manje holesterola, 2/3 više vitamina A, za ¼ manje zasićenih masti, a bogata su beta karotenom, omega 3 masnim kiselinama i odličan su nutritivni izbor. S druge strane ako pak imate povišen holesterol pre nego ponovno uvrstite jaja u svoju ishranu konsultujte se sa vašim lekarom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Sigurno ste do sad već i sami zaključili kako mnoštvo zdravstvenih problema možemo lečiti na potpuno prirodan način, sam uz promenu nekih životnih navika ili uz pomoć posebno osmišljenjih diijeta, jer ono što...