Menu 

Ako ste se ikada zapitali šta to jedu nutricionisti i koje su to namirnice koje uvek imaju u kuhinji, evo odgovora.

Nutricionistkinja Ashley Palmer za Sheknows portal otkrila je koje to namirnice uvek ima u svojoj ostavi i zašto.

1. Kokosovo ulje

Možete koristiti kokosovo mleko ili kokosovu vodu, ali najbolji proizvod napravljen od ovog ploda je svakako ulje. Kokosovo ulje je sigurno jedno od najzdravijih koje možete upotrebiti za kuvanje i pripremu jela. Suncokretovo ili kanola ulje za kuvanje imaju upalna svojstva i veoma lako oksidiraju pod uticajem visokih temperatura, što znači da proizvode slobodne radikale koji mogu izazvati razne upale u našem organizmu. Maslinovo ulje s druge strane je veoma zdravo ukoliko se ne izlaže visokim temperaturama jer u tom slučaju oksidira. Od kokosovog ulja vaš metabolizam ima višestruku korist i zato ga pokušajte zameniti sa standardnim uljem, makar povremeno.

2. Jaja

Pošto ponekad ne unosimo odvoljno omega 3 masnih kiselina putem standardne ishrane jaja su obavezna namirnica za svako domaćinstvo. Omega 3 masne kiseline se ne nalaze u mnogim namirnicama, a one koje ih sadrže su uglavnom skupe i teško dostupne, zato jaja mogu biti sjajna alternativa jer se praktično ne mogu industrijski preraditi. Birajte ona manjih proizvođača ili ona domaća sa seoskih domaćinstava.

3. Zeleno lisnato povrće

„Kad je reč o ishrani zelena je apsolutni hit“, tvrdi Ashley i zato krenite u nabavku po zeleno lisnato povrće, a izbora je mnogo. Blitva, spanać, kelj, brokoli, kupus ili zelena salata. Nije važno koje odaberete, važno je da je sveže i da se što češće nalazi na vašem jelovniku.

4. Zamrznuto bobičasto voće

Veoma je zdravo, jednostavno za upotrebu, zamrzavanjem zadržava sva svoja lekovita svojstva i jednostavno se mora pronaći na vašem spisku za kupovinu. Reč je o bobičastom voću. Bobičasto voće ima veoma nizak glihemijski indeks, a bogato je antioksidantima što ga svrstava među super namirnice. Koristite ih u svežem obliku, za deserte ili u jutarnjim šejkovima.

5. Morsko povrće

Riba i morski plodovi nisu jedina hrana koja se može naći u moru. Postoji i veoma zdravo morsko povrće i ako imate priliku da ga nabavite to svakako uradite. Morsko povrće je veoma bogato vlaknima i jodom koji je od velike važnosti za zdravlje štitne žlezde. Postoji više vrsta jestivih algi, a većinu možete pronaći i kod nas u prodavnicama zdrave hrane.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Veca

    Sve moze da prodje ali nikako kokosovo ulje kad svi znamo da nije zdravo koliko se o njumu pise.Kokosovo ulje iskljucivo za kozmetiku ali kao hrana je velika greska .

Napišite komentar

Zdravlje

Jedan od najpoznatijih prirodnih lekova protiv povišenog holesterola je zob, ali zbog toga su ostale žitarice nepravedno zapostabljene jer i one imaju gotovo jednaka svojstva baš kao i zoben akaša. Jedno istraživanje je pokazalo da...