Menu 

Ivan Kralj
Autor:

Iako po geografskom položaju Portugal ne pripada Mediteranu, portugalska kuhinja po mnogo čemu podseća na mediteransku. Portugalsko carstvo bilo je moćno, a njegovi moreplovci su doneli razne namirnice i začine iz celoga sveta koji su i danas zastupljeni.

Zvuči pomalo čudno, ali ova država koja izlazi na Atlanski okean, prebogata ribom i morskim plodovima, za nacionalno jelo ima ribu iz udaljenih hladnih mora Skandinavije i Kanade. U pitanju je  bakalar, koji se služi svuda i u svakoj prilici. Priprema se na bezbroj načina, najčešće u kombinaciji sa krompirom, crnim lukom i maslinama.

Portugalska hrana

Ponuda supa i čorbi je veoma raznovrsna. Najpoznatija je čorba kaldo verde koja se priprema od krompira, kupusa, maslinovog ulja, jaja i korijandera.

Kolonijalna prošlost Portugala ostavila je traga i na njihovu kuhinju tako je pirinač veoma zastupljen, a ima i afričkih i brazilskih ukusa.

Idući od severa prema jugu, portugalska kuhinja sve više ima primorski karakter. Dok su na severu karakteristična masna jela, na jugu se pretežno pripremaju laganija jela. Ponekad između sela udaljenih svega 20 – 30 km, kulinarska različitost može biti neverovatna. U zabačenim selima, hrana se još uvek priprema na tradicionalan način.

 Za kaldo verde supu:kaldo verde

Krompir ogulite i narežite na četvrtine, kelj na rezance, a luk sitno naseckajte.

Na zagrejanom ulju propržite naseckani luk. Dodajte beli luk, krompir, kelj i začine, pa zalijte vrućom vodom da prekrije povrće. Promešajte i pokriveno kuvajte dvadesetak minuta dok povrće ne omekša.

Toplo povrće zajedno s tekućinom usitnite u blenderu i vratite u lonac. Dodajte još 400 ml vode i biber i kratko prokrčkajte.

Kobasice prokuhajte, narežite i dodajte u supu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Nekada su se žene razbuđivale i negovale umivanjem prolećnim cvećem. Jutro su dočekivale nasmešene i rumene. Upijte proleće celim telom – napravite kupku od sezonskog cveća. Piši!