Menu 

Običaj posmatranja jesenjeg lišća duboko je utkan u tkivo japanske kulture, pa pored bogatog pesničkog korpusa na tu temu, postoji i hiljade publikacija kao što su zbirke umetničkih fotografija i turistički vodiči koji predstavljaju šume, hramove i parkove sa najlepšim listopadnim drvećem.

Sveže ali sunčano vreme, sa puno svetlih i prozračnih dana, od kojih po neki bude topao kao u rano proleće, karakteristično je za novembar u središnjem delu Japana, zemlji koja se prostire Pacifičkim okeanom u smeru sever-jug u dužini od oko 3.500 kilometara.

U jesen, naročito u novembru, parkovi, hramovi i univerzitetski kampusi u japanskim gradovima zablistaju, a obodi planina, brda i doline se upale, te nekoliko nedelja plamte u svim nijansama žute i crvene boje zahvaljujući bogatom plaštu šarenog jesenjeg lišća.

Tada se stotine hiljade Japanaca zapute u obilazak parkova i hramova, vikend izlete u šume i planine, na putovanja u topla planinska kupatila sa ciljem da uživaju u vatrenoj lepezi jesenjeg lišća i učine nešto dobro za svoje zdravlje.

Običaj da se u prirodu izađe upravo radi posmatranja jesenjeg lišća potiče iz ranog srednjeg veka kada su japanski dvorjani išli u planine i brda u okolini tadašnje prestonice Kjoto da bi opevali lepotu ali i prolaznost tog lišća, upoređujući ih često sa karakterom ljubavi i ljudskog života uopšte, piše na sajtu RTS.

Japan je verovatno u svetu jedinstven po tome što se u meteorološkim prognozama pored informacija o temperaturi, vetru, padavinama ili visini talasa na moru, daju i obaveštenja o tome kad i u kojem delu zemlje je pocrvenelo lišće, odnosno, gde i u kojoj meri cveta prolećni behar.

Svake godine talas crvenog jesenjeg lišća formira se krajem septembra na severnom ostrvu Hokaido, koje gotovo dotiče Kamčatku, i potom se tokom naredna dva meseca lagano pomera ka jugu.

Običaj posmatranja jesenjeg lišća i šire, bliskog praćenja vegetativnih promena u prirodi, duboko je utkan u tkivo japanske kulture i društva, pa pored bogatog pesničkog korpusa na tu temu, postoji i hiljade publikacija kao što su zbirke umetničkih fotografija i turistički vodiči koji predstavljaju šume, hramove i parkove sa najlepšim listopadnim drvećem.

Japanski sveštenici i hortikulturisti sa pažnjom biraju i raspoređuju određene vrste drveća kao što su javor ili hrast, te ih kombinuju sa mahovinom i drugim biljem, kako bi u jesen postigli poseban estetski ugođaj.

Jesenje lišće se čak koristi i kao ukras pri aranžiranju jela u nekim restoranima tradicionalne japanske hrane. Lepo vreme i pejzaži od kojih zastaje dah čine novembar, uz april, najprijatnijim mesecom za posetu Japanu.

Mondo.rs

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Ma koliko pazili tokom letnjih dana, dečija koža je toliko osetljiva da veoma lako može doći do opekotina od sunca. Evo nekoliko saveta kako da ih tretirate. Piši!